Inloophuis daklozen Purmerend vijf dagen per week open

Merlin Mulderm.mulder@hollandmediacombinatie.nl
Purmerend

Het inloophuis Actief Talent in Purmerend gaat vanaf januari vijf dagen per week open, met als doel dat dak- en thuislozen minder tijd op straat hoeven door te brengen.

De inlooplocatie aan Kwadijkerkoogweg was eerst drie dagdelen per week open. Bij wijze van proef werden de openingstijden in september verruimd naar vijf dagdelen.

Deze proef beviel volgens het Purmerendse college van burgemeester en wethouders zo goed, dat nu is besloten de inlooplocatie vijf volledige dagen open te stellen. Waarschijnlijk is het huis dan open van negen uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags, maar dat wordt nog bekeken.

Voor de extra openstelling heeft het Purmerendse college 174.720 euro vrijgemaakt. Volgens het college is dit een tijdelijke maatregeling voor ’de meer kwetsbare Purmerenders’ en wordt er gekeken naar een permanente oplossing.

Kop koffie

Dankzij de extra openstelling hebben dak- en thuislozen in Purmerend straks bijna altijd een plek waar zij terechtkunnen. Bij Actief Talent kunnen zij vrijblijvend binnenlopen voor een warme maaltijd, een kop koffie of om televisie te kijken. Gemiddeld komen er zo’n tien tot twaalf bezoekers per dag binnen. Het is verschillend hoelang ze binnenblijven. Dat is, logischerwijs, ook afhankelijk van het weer.

Er zijn in het pand ook hulpverleners aanwezig die de bezoekers kunnen helpen. Het Purmerendse college hoopt met de uitbreiding ook te bereiken dat meer bezoekers contact zullen zoeken met deze hulpverleners. Uiteindelijk hopen burgemeester en wethouders dat meer dak- en thuislozen dankzij deze hulp een woning krijgen.

Tot nu toe kunnen dak- en thuislozen overdag niet altijd ergens terecht in Purmerend. ’s Nachts is er een slaapplek voor ze in de nachtopvang, maar overdag is Actief Talent nu nog niet altijd open.

Purmerendse daklozen verblijven daarom regelmatig in de plaatselijke bibliotheek of in het Waterlandziekenhuis als het bijvoorbeeld koud of slecht weer is.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.