Op expeditie in oude Philipsfabriek Hoorn

Jannelies Blommaert
Hoorn

„Dit gebouw is een transitiezone”, wordt verteld aan het begin van de ontdekkingstocht door de oude fabriek aan de Holenweg. Ooit de locatie waar jarenlang telecommunicatieproducten werden gemaakt, in de toekomst een vernieuwende stadswijk. „Waar zijn we heden?” Dat ontdekt u tijdens ’Expeditie Holenkwartier’ door de Karavaan.

Dwalen door de verlaten gangen, de lege kantoren, de immense fabriekshallen: de sporen van het verleden zijn duidelijk aanwezig. Alsof er gisteren nog werd gewerkt, getuige ook de notitie aan de wand: ’Klus klaar? Werkplek schoonhouden’ of de tafel vol vondsten, als stillevens. En dan: een telefoon die rinkelt aan het einde van een lange gang. ’Hallo, bent u daar?’ wordt gevraagd aan de andere kant van de lijn. Het blijkt een werknemer van Philips, die er al 39 jaar werkt en zich afvraagt waarom het niet kan blijven zoals het was. De verbinding wordt verbroken.

De pijlen wijzen de weg, de ’wezens’ die nu in de fabriek wonen, geven aanwijzingen. Ze zijn vreedzaam en behulpzaam, maar u mag ze niet storen. Eén van hen ligt luid te snurken in een tent. Andere zijn getekend op de wand. Verder dan maar weer op ontdekkingstocht. Buiten wordt een gedicht voorgedragen bij de eerste steen van het gebouw, gelegd in 1969.

In de tijdmachine

En dan: een sprong in de toekomst: ’Welkom!’ zegt een meisje op een step. Samen met bezoekers wordt op de vloer een droomhuis bedacht en getekend. Met een woonkamer en een open haard. Een dierentuin, een aquarium, een moestuin, een partyruimte en een bad bij de openslaande deuren naar de tuin. Wie ook een mooie woonwens heeft, mag meetekenen. Boven uw hoofd ziet u de toekomstige plannen voor het Holenkwartier uitgebeeld. De tijdmachine werkt helaas niet. „Maar over vijf minuten misschien wel”, zegt het meisje. Dan maar door de Fluistertuin, overwoekerd en wild, naar de volgende hal. In de volgende hal spelen twee wezens met grote ballonnen. Of zijn het robots? Want als u op de knop drukt, gaan ze dansen. Bij de bar kunt u genieten van de twee, die zonder woorden met elkaar weten te communiceren. U mag ook meedoen. Want met de ware plannen voor de toekomst van de fabriek wordt vooral verbinding gezocht, in wonen, werken en leven met elkaar.

Maak ook de verrassende reis, met soundscapes, filmpjes, performances en meer: Expeditie Holenkwartier is gratis toegankelijk en doorlopend te beleven op 15 juli tussen 16 en 22 uur en op 16 juli tussen 11 en 17 uur. Meer informatie op www.karavaan.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen