Brandbrief aan Unesco over verbinding A8-A9

In de ’Heemskerkvariant’duikt de verbindingsweg A8-A9 tussen fort Veldhuis en Fort aan den Ham onder het water de Kil door.
© Provincie Noord-Holland
Krommenie, Assendelft

‘Sta niet toe dat er een snelweg door de Stelling van Amsterdam komt te lopen. Wij vragen ons af of de provincie u wel juist voorlicht’. Een brandbrief met deze strekking hebben negen organisaties uit deze regio aan de Unesco geschreven.

De organisaties willen geen weg door de polder om de A8 en A9 met elkaar te verbinden. Zij stellen hun hoop op de Unesco. Als die vindt dat zo’n weg het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam te ernstig aantast, gaat die weg niet door.

De brief is gestuurd door Buurtschap Bus(ch) en Dam, Stichting Oer-IJ, de Land en Tuinbouw Organisatie, Heemskerkse Golfclub, Stichting Egijn, Houd Broekpolder Leefbaar, Vereniging Milieubeheer Zaanstreek, Milieufederatie Noord Holland en de Vereniging Open Polders Assendelft.

Ze noemen zowel de Heemskerk- als de Golfbaanvariant ’desastreus’ voor de forten Aan den Ham en Veldhuis. ’Het schootsveld, zichtlijn en inundatieterrein van de forten zullen onaanvaardbaar aangetast worden’.

Bovendien, schrijven ze, is er al besloten om in het inundatieterrein van Fort aan den Ham een opstelterrein voor treinen aan te leggen.

De Unesco beslist binnenkort, op basis van informatie die de provincie Noord-Holland onlangs heeft geleverd.

De negen organisaties vragen zich sterk af wat er in die informatiebrief staat. ’Wij maken ons grote zorgen of de provincie u wel adequaat op de hoogte heeft gesteld’, schrijven ze.

De brief van de negen organisaties is ook gericht aan Icomos, een organisatie van deskundigen die Unesco adviseert over werelderfgoed.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen