Nederlander gewond bij aanslag in Mali

Internetredactie
DEN HAAG

Een Nederlandse militair in Mali is zaterdag lichtgewond geraakt door een zelfmoordaanslag. Dat meldde het ministerie van Defensie in Den Haag. Het is voor het eerst tijdens deze missie dat Nederlandse blauwhelmen hier doelwit worden van een zelfmoordaanslag.

Het incident gebeurde ruim 100 kilometer ten noorden van Gao. De militairen hadden in het veld overnacht toen de aanslag gebeurde. Of er een of meerdere daders bij betrokken zijn wil Defensie niet zeggen. Ook niet hoeveel militairen deel uitmaakten van de patrouille.

De gewonde militair heeft zaterdag zijn familie zelf op de hoogte gesteld. Hij heeft na behandeling de militaire post in Gao weer kunnen verlaten.

De patrouille was onderweg om een gepantserd voertuig te bergen. De Bushmaster met mariniers was eerder deze week in de omgeving van Kidal in het noordoosten van het land getroffen door een bermbom. Ook dat was de eerste keer voor de Nederlanders in Mali. Niemand raakte bij deze aanslag gewond. De berging van de Bushmaster gaat gewoon door.

De veiligheidssituatie in het noorden van Mali is de afgelopen maanden verslechterd. De VN en Nederland hebben extra maatregelen genomen om de risico’s voor de militairen te beperken. Er zijn ongeveer 450 Nederlanders actief voor de VN-missie Minusma, van wie ongeveer de helft zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van inlichtingen. De meeste Nederlanders verblijven op een basis in Gao.

De missie begon vorig jaar en heeft sindsdien aan twee Nederlanders het leven gekost. In maart stortte tijdens een schietoefening een Apache-gevechtshelikopter neer. Beide vliegers kwamen om. Een falend onderdeel in het besturingssysteem was waarschijnlijk de oorzaak. Het kabinet neemt later dit jaar een beslissing of de inzet wordt verlengd. Officieel loopt de missie eind dit jaar af.

Franse militairen grepen begin 2013 in toen islamitische extremisten het land dreigden te veroveren. Een grote VN-missie kreeg daarna de taak om het land te stabiliseren en de veiligheid te herstellen. Deze week kwamen de regering van Mali en Toeareg-rebellen in het noorden een voorlopig vredesakkoord overeen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.