Gemeente Waterland studeert op parkeerregels Marken

Johan Moes
Marken

De gemeente Waterland doet op dit moment onderzoek naar de parkeerregels op Marken. Er zijn situaties waarvan bewoners en bezoekers niet weten wat wel en niet mag en waarbij ook de gemeente zelf zich op het achterhoofd krabt. Daardoor kan zij haar controlerende buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) niet de juiste instructies geven.

De algemene regel is dat alleen bewoners van het voormalige eiland een vergunning krijgen om dagelijks Marken op te rijden en te parkeren op de openbare weg. Toeristen en visite van bewoners moeten betaald parkeren op het grote parkeerterrein bij de entree van Marken. Leveranciers van producten hebben een inrijontheffing nodig.

Veel bezoekers betalen niet en rijden door naar hun bestemming om daar op privéterrein van een bewoner te parkeren. De vraag is of een boa dan een bekeuring mag uitschrijven. De auto staat immers niet op de openbare weg, maar de bestuurder moet wel de regels hebben overtreden om op die plek te komen.

Vorig weekend ontstond op Marken nogal wat ophef onder bezoekers die in zo’n specifieke situatie een bericht van een boa achter hun ruitenwisser aantroffen. Dat bleken geen bekeuringen, maar waarschuwingen. De gemeente onderzoekt of bekeuren in zo’n situatie mag en of privéterrein dat niet fysiek is afgescheiden van de openbare weg, toch kan worden aangemerkt als openbare weg. ,,Als daarover duidelijkheid is, gaan we erover communiceren richting inwoners en bezoekers’’, zegt woordvoerster José van de Geer van de gemeente. ,,Tot die tijd waarschuwen we alleen en worden geen boetes gegeven.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.