Terug naar 1573 met je smartphone

Ron Amesz

Verhalen over het Beleg van Alkmaar zijn bij velen bekend, maar er is nu een moderne mogelijkheid om ze in de binnenstad zelf te beleven. Verspreid in de binnenstad hangen bordjes met zogenaamde 'qr-codes'. Daarmee kun je op je smartphone lezen wat er op die plek in 1573 gebeurde.

Als het goed is tenminste. Loet Schledorn, hoofd museale zaken van het Stedelijk Museum, loopt de kersverse historische route een stukje mee. Op de Paardenmarkt moeten we wezen, daar speelde zich in 1573 nogal wat af tussen de Alkmaarders en de Spanjaarden. Maar het bordje met de qr codes is niet te vinden.

Dan maar naar het stadhuis. Daar meer geluk. Zodra de smartphone de code heeft herkend, verschijnt er onder meer op het schermpje: ,,Het Alkmaarse stadhuis was de plek waar het stadsbestuur in 1572 besloot om zich aan te sluiten bij de Opstand. Maar toen er in juli 1573 beslist moest worden over het binnenlaten van Spaanse troepen dan wel een Geuzenleger, aarzelde het stadsbestuur.'' De wandeling is uitgezet door het Regionaal Archief en het Stedelijk Museum, op initiatief van de provincie Noord-Holland. Er is geen vastgelegde route, de geschiedenisliefhebber wordt kriskras door de stad geleid. ,,Om de wandeling te kunnen maken, moet je beschikking hebben over internet op je telefoon. Daarmee kijken we alvast een beetje vooruit. Over een paar jaar is het de norm dat iedereen een smartphone heeft'', zegt Schledorn. ,,Ook de oudere generatie is steeds actiever op internet.'' Bovendien is het volgens Schledorn belangrijk dat cultureel erfgoed op steeds meer manieren beschikbaar is. ,,Hiermee laten we zien dat je voor een historische beleving niet speciaal naar het museum hoeft. We willen ook graag dat op den duur mensen hun eigen ervaringen en herinneringen bij bepaalde plekken delen via deze methode.''

Henk de Geus, een voorbijganger op de Paardenmarkt, heeft gelezen over de nieuwe route. ,,Ik zou hem graag willen lopen, maar helaas heb ik geen internet op mijn mobiel. Ik ben van de oude generatie'', lacht hij. ,,Ik kan alleen sms'en.'' Voor geïnteresseerden zonder internet op hun gsm is er een speciaal sms-nummer, ook op de bordjes vermeld. De qr-codes zijn aan springerige, zwarte vlekjes, met middenin een rood logo, te herkennen.

Meer info: oneindignoordholland.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.