Strafrechtelijk onderzoek MH17 in volle gang

Medewerker Internet
Den Haag

Het strafrechtelijk onderzoek naar het neerstorten van vlucht MH17 is in volle gang. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof maandag tijdens de briefing in de Tweede Kamer over het afbreken van de repatriëringsmissie. In de Tweede Kamer leven echter zorgen over de voortgang van het onderzoek.

Aan het strafrechtelijk onderzoek werken ruim tweehonderd politiemensen en er zijn zeven officieren van justitie bij betrokken. Een van hen is momenteel in Kiev. Nederland heeft de leiding van het onderzoek waar meerdere landen bij zijn betrokken.

Zij kunnen het rampgebied niet betreden, maar dat is volgens Schoof niet noodzakelijk voor het onderzoek. Ook op andere manieren kan worden gewerkt aan het opsporingsonderzoek. "Het Openbaar Ministerie kan echt voortgang boeken in het strafrechtelijk onderzoek."

Vervolging en berechting blijft het doel, zei Schoof. Maar het ’waar en hoe’ is momenteel geen onderdeel van het internationaal overleg.

Schuldigen

Niettemin vrezen verscheidene fracties in de Tweede Kamer dat het afbreken van de missie gevolgen heeft voor het onderzoek naar de oorzaak en de berechting van de schuldigen. Sjoerd Sjoerdsma (D66) wees erop dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) überhaupt geen onderzoek heeft kunnen doen op de rampplek. "Wat betekent dat voor de hardheid van de conclusies?", vraagt Sjoerdsma zich af.

Ook Martin Bosma (PVV) en Pieter Omtzigt (CDA) uitten hun zorgen. Dat de OVV niet op de rampplek is geweest en brokstukken met raketinslagen niet kunnen worden geborgen is ernstig voor het onderzoek en de eventuele rechtszaak tegen de schuldigen, aldus Omtzigt.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.