’Manager Herman Brood sjoemelde vaker’

Van onze verslaggever
Amsterdam

De zwendel met valse schilderijen van de overleden kunstenaar Herman Brood blijkt veel omvangrijker dan aanvankelijk verondersteld.

Volgens diverse gedupeerden gaf de voormalige manager van Brood, Koos van Dijk, tegen betaling op grote schaal echtheidscertificaten af voor vervalsingen. De erven van Herman Brood, onder wie Hermans weduwe Xandra en dochter Lola voelen zich gedupeerd. Van Dijk zou bewust meewerken aan het in omloop brengen van valse schilderijen door zonder adequate controle verklaringen van echtheid te geven.

„Van Dijk toont geen enkel respect voor het werk van wijlen Herman Brood. Hij werkt mee aan het op de markt brengen van valse schilderijen puur voor persoonlijk gewin”, stelt de door de erven van Herman Brood ingeschakelde advocaat mr. Bertil van Kaam in een aan Van Dijk gerichte brief.

Hij sommeerde Van Dijk gisteren onmiddellijk te stoppen met het afgeven van certificaten. Ook willen de erven exact weten hoeveel echtheidsverklaringen Van Dijk afgaf en aan wie. Ze vermoeden dat Van Dijk de afgelopen jaren grote bedragen aan de praktijken verdiende.

De affaire kwam vorige week aan het licht door televisieprogramma ’Rambam’, dat liet zien hoe Koos van Dijk voor een duidelijk vervalst schilderij een echtheidscertificaat afgeeft en 375 euro incasseert.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.