Omhoog blijven kijken tijdens reli-wandeling

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 19. De NWB (Nederlandse Wandelsport bond) heeft er een nieuwe route bij: het Willibrorduswandelpad. De tocht telt 225 kilometer en voert van Alkmaar naar Utrecht. In deze rubriek het deel van Alkmaar naar het ’heilige bos’ Heiloo.

De tocht van zo’n 11 kilometer begint als stadswandeling door het historische centrum van Alkmaar.

Vanaf het station loopt je binnen vijf minuten het centrum in. Op de hoek van Geest en de Kanisstraat staat aan de linkerkant een van de oudste uit steen opgetrokken woningen uit 1540. Het huis is een van de vierhonderd monumenten in de stad en lijkt zo uit een historische vertelling weggelopen.

Verderop in de Langestraat vind je het Gothisch/Renaissansistische stadhuis uit de zestiende eeuw. Kijk op de hoek van de Langestraat links schuin omhoog naar de gevel waarop een bronzen mannetje op zijn trompet blaast.

Omhoog kijken op dit stuk van de route is sowieso de moeite waard vanwege de prachtige gevels. Aan het eind van deze winkelstraat sla je linksaf De Mient op. Daar vind je een bijzondere verzameling schroefjes, lampjes en spijkers in de etalage van de NL-zaak. De winkel wordt sinds 1929 gerund door de familie Kooi. Elk jaar verandert de etalage omdat de prijskaartjes verkleuren.

Via de Waag en De Dijk kom je op de Kooltuin. Het Huis met de kogel op de hoek van de Appelsteeg draagt sinds ongeveer 1753 een kanonskogel in de gevel. In datzelfde jaar belegerde de Spanjaarden Alkmaar. Door de dappere Alkmaarders kwamen ze niet verder dan de legerbasis die was opgezet in Oudorp.

De stad zat? Na het passeren van de Molen van Piet, de Kneppelbrug en het Nassauplein wandelen we de Westerhout binnen. Dit park is ontstaan uit zogenaamde ’plantages’ en ’stadshouten’ uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Opgezet om de stad te verfraaien en vanwege de houtopbrengst. Rust vind je bij de herten, vogels en ezels.

Voor fans van AZ komen we nu op een bijzondere plek. Op de grote lege vlakte achter partycentrum de Hertenkamp op de Zanderslootweg werd in 1954 de allereerste wedstrijd tussen de profclubs Alkmaar ’54 en VV Venlo gespeeld. Het vroegere AZ won met 0-3.

Nadat we snel onder de Randweg door zijn gelopen betreden we het bos van Heiloo, onderdeel van het Landgoed Nijenburg. Het bos is een strandwal die zich ongeveer vierduizend jaar geleden vormde. Pronkstuk is het Huis Nijenburg. De nieuwe sjiek woont verderop in het gebied dat het smalle bospad waar we even later op lopen, omsluit.

Links het voortrazende verkeer op de A9 en de schapen in het weiland die zich daar schijnbaar weinig van aantrekken.

In het centrum van Heiloo een belangrijke plek op de wandeltocht. Vlak bij het einde van het eerste deel van het Willibrorduspad staat de Willibrordusput naast het Witte Kerkje. De naamdrager van de route was de eerste bisschop van Utrecht. Hij verspreidde in de zevende eeuw het christendom.

Willibrordus zou volgens de overlevering tijdens een trektocht op miraculeuze de bron hebben doen ontspringen.

Of dat waar is? Ach, we hebben er in ieder geval een mooie wandeling aan overgehouden.

Marius Ruiter

De route wordt onderweg aangegeven via blauwgele stickers op lantaarnpalen, bomen en verkeersborden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.