Eerste aandeel Halve Maen voor Tessa en Max

Ontdekkingsreiziger Hudson, geflankeerd door Tessa en Max Ligthart.

Ontdekkingsreiziger Hudson, geflankeerd door Tessa en Max Ligthart.© Foto Holland Media Combinatie

Martin Menger
HOORN

De eerste 500 nieuwe aandelen in het schip De Halve Maen zijn zaterdag overgegaan in handen van twee jeugdige Wognumse liefhebbers; VOC-zeevaarder en ontdekkingsreiziger Henry Hudson was hoogstpersoonlijk naar centrum Het varend Erfgoed in Hoorn gekomen om ze in handen te geven van Tessa (10 en Max (12) Ligthart uit Wognum.

Broer en zus waren voor deze eer ingeschakeld door opa Heering Ligthart: ,,Ik had de vorige keer bij de eerste uitgifte van deze aandelen er net naast gegrepen”, vertelt hij. ,,Dus nu was de kans om wel meteen toe te slaan.”

Omdat beiden erg nieuwsgierig zijn naar de geschiedenis, werden zij door directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum naar voren gehaald in het bezoekerscentrum.

De aandelen van De Halve Maen kosten 50 euro. Voor dat geld is er niet alleen als tegenprestatie een kunstwerk van Leentje Linders: elke aandeelhouder kan voortaan rekenen op een gratis rondleiding aan boord van de replica die achter het centrum Varend Erfgoed aan de kade ligt. Bij de verworvenheden hoort ook meteen het lidmaatschap van de vereniging Vrienden van het Westfries Museum, voor 1 jaar.

Oorspronkelijk was toegezegd dat de Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers ook voor deze speciale gelegenheid naar Hoorn zou komen. Hij moest echter afzeggen vanwege persoonlijke omstandigheden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen