Parlementariërs uit Turkije naar Gürz in Beverwijk

Beverwijk

Turkse parlementariërs zijn deze week langs geweest bij het gezin Gürz in Beverwijk, naar aanleiding van de dood van Ihsan Gürz in een politiecel in IJmuiden in 2011. Er volgt binnenkort nog een tweede bezoek.

Al eerder kreeg de familie Gürz de Turkse vicepremier op bezoek. De parlementaire delegaties willen meer weten over mogelijke schendingen van de mensenrechten bij de aanhouding van de destijds 22-jarige Ihsan in Beverwijk. Hij overleed enkele uren na zijn aanhouding in een cel. Politiegeweld is daar de belangrijkste oorzaak van, vermoeden zijn ouders, die bij het gerechtshof in Amsterdam een zaak hebben aangespannen om de betrokken agenten te laten vervolgen. Die procedure loopt al ruim een jaar.

In een recent autopsierapport wordt gesteld dat op foto's van het lijk van Ihsan Gürz goed te zien is dat hij veel geweld te verduren heeft gehad vlak voor zijn dood. Dit werd in een eerder autopsierapport van het Nederlands Forensisch Instituut niet benoemd.

De Turkse parlementariërs zijn op reis in Europa langs diverse in het westen woonachtige Turken die zich beklagen over schendingen van de mensenrechten. Vader Cengiz Gürz van Ihsan heeft eerder een klacht ingediend bij de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement. Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch heeft onlangs aan staatssecretaris Fred Teeven schriftelijke vragen gesteld over het laatste autopsierapport.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons