Strakke windzakken op Texel Airport weer goed in het zicht

Texel Airport, tijdens de Texel Airshow van 2011. Met een van de langste grasbanen van Europa: een van de twee banen is 1115 meter.© Flying Focus

Ed Dekker
De Koog

Hoe is het zicht? Hoe strak staan de windzakken? Hoe druk is het? Sportvliegers met plannen voor een tochtje naar of vanaf Texel Airport grepen sinds begin november mis.

Ook toeristen moesten het doen zonder rechtstreekse indruk van de weersomstandigheden op het eiland. Een actie van sportvlieger Ton Maas (46) uit Aalsmeer leverde de directie van het vliegveld – vader Ed en zoon Mike de Bruijn – een nieuwe webcam op.

Zwart vlak

Tientallen verontruste reacties kreeg Mike de Bruijn (36) na het uitvallen van de vorige webcam. Ook Ton Maas zag geen bewolking, zon of regen meer op zijn beeldscherm thuis, maar een zwart vlak. De apparatuur ter waarde van destijds 3500 euro was drie jaar en een maand geleden geplaatst. Herstel viel net buiten de garantieperiode en aanschaf van een gelijkwaardige webcam was financieel bezwaarlijk.

Maas vliegt al 22 jaar op Texel. De amateurvlieger werkt op Schiphol en heeft veel contacten in de luchtvaartwereld. Het kostte hem weinig moeite om leverancier Axis Communications enthousiast te krijgen. Enkele dagen geleden kon een demo-exemplaar worden geplaatst.

Negen posities

Ook deze nieuwe camera belicht de plaatselijke situatie vanuit negen posities. Overal ter wereld is weer duidelijk te zien of de windzakken het zwaar te verduren hebben. En of er kan worden gevlogen.

Het aantal vliegbewegingen (stijging en landing zijn één beweging) op Texel Airport schommelt jaarlijks rond 25.000. Dit zijn vooral rondvluchten en paravluchten (parachutespringen). Vorig jaar waren er 25.764 vliegbewegingen.

Zie de webcam op www.Texelairport.nl.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.