Binnenwater Enkhuizen sterk verontreinigd

De grachten in Enkhuizen zijn vervuild met zware metalen. Foto HDC Media

Redacteur West-Friesland
enkhuizen

Het binnenwater van Enkhuizen is sterk verontreinigd. Dat heeft de gemeente donderdagochtend bekendgemaakt. Er worden zo spoedig mogelijk waarschuwingsborden geplaatst langs grachten, sloten en vijvers.

De verontreiniging openbaarde zich tijdens vooronderzoek van het bodemslib ter voorbereiding op uit te voeren baggerwerkzaamheden. De mate van vervuiling staat gelijk aan klasse 4, de sterkste vervuilingsgraad.

De gemeente adviseert daarom niet te zwemmen in het water (dit mag sowieso niet) en werkzaamheden nabij, om en in het water ook zoveel mogelijk achterwege te laten. Het negeren van deze waarschuwing kan risico's hebben voor de gezondheid.

De precieze oorzaak van de verontreiniging is moeilijk te achterhalen. Vermoedelijk is deze veroorzaakt door eeuwenlange industriële en agrarische bedrijvigheid in de binnenstad.

Momenteel benadert de gemeente een aantal externe deskundigen voor ondersteuning. De GGD, het Hoogheemraadschap en de Milieudienst worden gevraagd om informatie. Zodra er meer bekend is over de oorzaken en de gevolgen van de vervuiling worden de inwoners zo spoedig geïnformeerd.

Inwoners die nu al vragen hebben, kunnen terecht bij het Servicepunt van de gemeente, tel: 0228-360 100 of e-mail: stadhuis@enkhuizen.nl.

Lees meer in de Enkhuizer Courant en het Dagblad voor West-Friesland van vrijdag 9 juni.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen