Honderdste geboortedag van historicus Loe de Jong

Loe de Jong in 1988 bij de presentatie van het laatste deel van zijn levenswerk ’Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’. Foto ANP

Ton de Lange
Amsterdam

(Video's) 24 april is dit jaar bijzonder, want de honderdste geboortedag van Tweede Wereldoorlog-autoriteit en alom geprezen geschiedschrijver Louis (Loe) de Jong. Op de Rijksuniversiteit van Groningen promoveert Boudewijn Smits die dag op zijn circa 900 pagina’s tellende biografisch werk ’Loe de Jong, 1914-2005, historicus met een missie’. En er is een nieuwe dvd-box.

Dat Loe de Jong geldt als bekendste en invloedrijkse historicus van na oorlog is mede te danken aan de de legendarische tv-serie ’De bezetting’ waarmee hij in de jaren 1960-1965 elk kwartaal live op tv was. Dat kon een uur duren, maar soms ook beduidend langer, als ’televisieleraar’ De Jong het nodig vond. Naar schatting vier miljoen Nederlanders volgden ’De bezetting’ op het toen nog enige televisiekanaal. Het bleek in feite een voorproef van meesterwerk ’Het koninkrijk’.

De oorspronkelijke 21 afleveringen van ’De bezetting’ zijn hersteld door Niod-medewerker René Kok. Het eerste exemplaar van de dvd-box werd vandaag gepresenteerd tijdens de ’Loe de Jong-dag’ in de Kunsthal in Rotterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.