’Marktwerking leidde tot verhullen fatale medische fout met Rogier’

Annemarie de Jong
Hilversum

Het verhullen van medische missers door ziekenhuizen, zoals Tergooi in Hilversum deed, is het dramatische gevolg van marktwerking in de zorg.

Dat zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven. ,,Ziekenhuizen moeten concurreren met andere ziekenhuizen. Is de zorg niet goed, dan gaan patiënten een deur verder. Daarom hangen ziekenhuizen liever niet de vuile was buiten. Want dat schaadt de eigen positie.”

Tergooi is ernstig in opspraak vanwege een omstreden zwijgcontract. Het ziekenhuis trof een financiële regeling met familie van de onverwachts overleden 21-jarige hockeyer Rogier Mooij uit Laren. Afspraak is dat nabestaanden afzien van juridische stappen tegen het ziekenhuis en niet de publiciteit opzoeken. ,,Moeder is dubbel gestraft. Ze is haar zoon kwijt én mag er niet over praten”, zegt Van Gerven, oud-huisarts.

Stil

Rogier ging op 3 november 2014 naar Tergooi met hevige pijn op de borst. Dertien uur later overleed hij. Hij lag niet aan de monitor, kreeg niet de juiste diagnose en was niet onderzocht door een specialist. Het ziekenhuis hield het sterfgeval aanvankelijk stil. Pas daags nadat de moeder de calamiteit bij de inspectie meldde, deed ook het ziekenhuis dat.

Uit obductie bleek dat Rogier een ontstoken hartzakje had. ,,Ernstig, maar bij behandeling is er kans op overleven. Hoe is het mogelijk dat de longarts niet is komen kijken?”, verzucht Van Gerven. De inspectie concludeert dat de longarts als hoofdbehandelaar ernstig tekort is geschoten. De zaak komt voor de tuchtrechter.

Zwijgcode

De moeder van Rogier, Jeanne van Kasbergen, heeft geen boodschap meer aan de zwijgcode. In het tv-programma ’Pauw’ vertelde ze maandag dat ze aan het ziekbed van Rogier stond. ,,Zijn ogen waren nog nooit zo intens blauw geweest. Achteraf realiseerde ik me: hij was aan het sterven.”

Van Kasbergen heeft nu spijt dat ze het zwijgcontract tekende. ,,Voelde verschrikkelijk. Een enorm dilemma. Er was er maar één die mij antwoord kon geven: Rogier. Wat moet ik doen Ro? ’Mama, neem het geld aan, dan zien we de rest later wel”, vertelde ze. ,,Ik heb mezelf monddood laten maken.”

Kou

Het ziekenhuis maakte geld over als onkostenvergoeding en als bijdrage aan de oprichting van een stichting ter nagedachtenis aan hockeytalent Rogier Mooij. Volgens Van Kasbergen laat Tergooi haar in de kou staan en is van nazorg geen sprake. ,,We hebben drie gesprekken gehad met een advocaat erbij.”

Van Gerven is tegen marktwerking in de zorg. ,,We moeten naar een systeem waarin ziekenhuizen niet failliet kunnen gaan.” Jaarlijks overlijden duizend mensen door medische missers. ,,Openheid is cruciaal om de zorg te verbeteren. Leer van fouten. Ga als arts niet om half vijf naar huis als je een doodzieke patiënt hebt liggen.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.