Smullen in Hoornse moskee

Ozgul Tabo keert een gözleme, een traditionele Turkse pizza.© Foto Isabel Konijn

Isabel Konijn
Hoorn

„Als je aan het lijnen bent, moet je hier niet zijn”, lacht Ruud Smit (73) uit Hoorn. Samen met zijn vrouw Joke (71) zit hij te genieten van een appelkaneelcakeje. Ze zijn niet de enigen die zich deze zondagmiddag te goed doen aan de zoetige en hartige lekkernijen, tijdens de jaarlijkse fancy fair bij de Abdulkadir Geylani Moskee in Hoorn.

„Wij organiseren dit festijn al 20 jaar en elke keer is het weer een feest”, zegt voorzitter Cabir Acer. „Ons doel is dat alle gemeenschappen in Hoorn met elkaar in contact komen”, vult secretaris Ali Balta (35) aan. „Dat gebeurt nu nog te weinig. Ons motto is dan ook: ’Wij willen delen, deelt u met ons mee?’ Iedereen kan vandaag van onze cultuur proeven.” En dat gebeurt volop. Zo nuttigt Anneke Kerlen (69) uit Hoorn een traditionele gözleme, een soort pizza die op verschillende manieren belegd kan worden. „Deze is met kaas. Heerlijk! En dat voor maar 1 euro.”

Ozgul Tabo (45) is een van de makers van deze Turkse lekkernij. „Je kunt het als ontbijt eten met bijvoorbeeld kaas of jam, maar ook als lunch.” Achter haar weegt H. Ozcelik (54) de deegballetjes voordat ze worden uitgerold en belegd. „Dat moet precies, want we willen ze allemaal even groot hebben. Dat we hier al vanaf tien uur mee bezig zijn, vinden we niet erg. We doen het met veel plezier. Voor de moskee hebben we alles over. De opbrengst van deze dag gaat daar ook naartoe.”

Naast eten en drinken kunnen bezoekers ook een kijkje nemen bij een van de vele marktkraampjes, waar kleren, sjaaltjes en schoenen worden aangeboden. Naast het springkussen en de schminktent voor de allerkleinsten staat ook een stand van stichting Geriant, die mensen met dementie begeleidt. „Wij merken dat dementie nog altijd een taboe is binnen de Turkse gemeenschap”, vertelt Tülay Altintas (26). „Wij proberen dat taboe te doorbreken.”

Gedurende de dag kunnen bezoekers ook aansluiten tijdens één van de vier rondleidingen door de moskee. Na een kort introductiefilmpje in de gebedsruimte leidt Murat van de Turkse Stichting Hoorn de aanwezigen langs de verschillende ruimtes. „Erg interessant”, zegt Joke Smit. „Ik ben meer over het geloof te weten gekomen. Maar het moet allemaal nog even doordringen hoor, haha!”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen