Schagen stuurt ambtenaren naar buiten met laptop

Ed Dekker
Schagen

Minder in het gemeentehuis, meer op locatie én thuis. Voor haar ambtenaren voert de gemeente Schagen het ’nieuwe werken’ in. Vaste computers worden vervangen door laptops of tablets.

Voor de aanschaf van mobiele apparatuur is 500.000 euro beschikbaar. Zo’n tweehonderd personal computers worden vervangen. „Dit gebeurt na de zomer”, aldus wethouder Jan-Steven van Dijk dinsdag.

Efficiënter

Met deze nieuwe aanpak volgt Schagen het voorbeeld van Hollands Kroon. De buurgemeente propageert sinds enkele jaren sterk het flexibel werken. Van Dijk: „Ook wij willen die kant op. Wij denken dat deze nieuwe manier van werken efficiënter is.”

Als voorbeeld noemt de wethouder een ambtenaar van bouwzaken. „Die kan bij de burger thuis aan de keukentafel de papierwinkel rond een aanvraag doornemen. Dat werkt beter en directer.” De aangepaste werkwijze kan niet op alle ambtelijke afdelingen worden toegepast. „Waar het kan willen we na de zomer omschakelen.”

Uitsmeren

De gemeente wilde de operatie eerst uitsmeren over drie jaar. Dat gebeurt nu in de tweede helft van dit jaar in één keer. Wethouder Van Dijk: „Om belastingtechnische reden. Bij vervanging in fasen hebben afdelingen oude en nieuwe apparatuur tegelijkertijd in gebruik. Dan geldt de aanschaf als loon in natura.”

’Bewegen naar de klant’. Van dit motto wil de gemeente Schagen steeds meer werk maken. Met andere woorden: de inwoners opzoeken, in plaats van laten komen naar het gemeentehuis.

Leegloop

Bang voor leegloop van het – net verbouwde – gemeentehuis is Van Dijk niet. Er zullen volgens hem om praktische redenen altijd ambtenaren gebonden blijven aan hun werkplek. „Zij kunnen met mobiele apparatuur wel gemakkelijker in een andere ruimte in het gemeentehuis werken als dat noodzakelijk is.”

Evenmin vreest Van Dijk dat bij thuis werken privé belangrijker wordt dan gemeente. „Juist de kans op ’meer doen dan gevraagd’ is groter, dat leert elders de ervaring.”

Ambtenaren krijgen een eigen budget. Zij mogen hiermee apparatuur naar keuze aanschaffen.

Geld over

De investering van vijf ton is mede mogelijk doordat Schagen dit jaar tot nu toe totaal 339.000 euro minder heeft uitgegeven dan begroot.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.