Knallend sluitstuk voor handbalsters DSO

Casper Duin
Cothen

Pal naast de fruitbomen van Cothen nam DSO een passend afscheid van het veldhandbal en bovenal van een memorabel seizoen. ,,Kampioen in de zaal, kampioen op het veld en nu Nederlands kampioen. Het is een geweldig jaar geweest”, kon trainer/coach Mathieu Swikker, niet anders dan vaststellen dat zijn ploeg alle doelstellingen had waar gemaakt. ,,Al hebben we het vandaag nog heel spannend gemaakt.”

DSO heeft dan zojuist met een 16-14 zege op gastploeg Fortissimo de landstitel uit het vuur gesleept op het hoofdveld van het krappe, bomvolle handbalcomplex, aan de rand van het Utrechtse dorp waar in de aanpalende sporthal De Rijnsloot een jaar of zeven geleden nog Europa Cup werd gespeeld. Een groot aantal krantenknipsels uit die tijd, ingelijst op de muren van de kantine, herinneren nog aan die hoogtijdagen. Die gouden jaren zijn voorbij, maar een handbalbolwerk is Cothen nog steeds. En de vrouwenploeg, afgelopen seizoen kampioen van de eerste klasse, lijkt DSO in de slotwedstrijd nog te gaan verrassen. Het loopt in de beginfase zelfs uit naar een 7-3 voorsprong. ,,We begonnen heel zwak. De basis liet het in de beginfase een beetje afweten, maar daarna heb ik de bank erin gezet en die hebben het vertrouwen duidelijk niet geschaad”, is Swikker blij met de brede groep die hij tot zijn beschikking heeft.

De organisatie had het wat het inschatten van de slotwedstrijd betreft goed gezien. DSO en Fortissimo hadden beide gewonnen van de andere twee deelnemers, Helius uit Hellevoetsluis en Havas uit Almere, een bekende uit het afgelopen zaalseizoen. En zo werd het slotduel dus een echte finale.

Een waarin de Helderse ploeg aan een gelijkspel genoeg had. Al ziet het daar lange tijd niet naar uit. Fortissimo domineert de eerste helft en pas als Anouk Elbers 7-7 laat aantekenen staat DSO voor het eerst niet meer achter, al gaat het nog wel met een 9-7 achterstand de rust in.

In de tweede helft, die meer spannend dan goed is, komt het toch nog goed. Britt Molenkamp, een jeugdspeelster die door Swikker in de loop van het seizoen naar de selectie is gehaald, maakt de cruciale 15-14, waarna Anique Huisman, net op het moment dat ook nog eens de zon doorbreekt, de titel helemaal zeker stelt. ,,Een mooier einde kan niet”, jubelt Molenkamp.

Want het gewenste scenario komt zo toch nog uit, want het verdedigen van de titel gaat immers niet gebeuren. De kersverse tweededivisionist richt zich volledig op de zaal. Een blessure van Eefje Kuitert laat zien waardoor die beslissing mede ingegeven is. ,,Je loopt op asfalt toch sneller blessures op”, stelt Molenkamp. Al gaat DSO een sfeer, zoals bij dit NK misschien nog wel missen. ,,Maar het is mooi geweest zo”, besluit Swikker. ,,Op naar volgend seizoen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.