’Illegale knallers bestraffen als wapen’

Jorn Jonker
Den Haag

Het bezit van illegaal vuurwerk moet veel zwaarder bestraft worden. Dat vindt een Kamermeerderheid. De Kamer wil laten onderzoeken of deze explosieven voortaan wettelijk als wapens kunnen worden behandeld.

VVD, PvdA en CDA zijn positief over het voorstel om illegaal vuurwerk voortaan onder de Wet Wapens en Munitie te laten vallen. Dan staan er namelijk veel zwaardere straffen op het bezit ervan. Hopelijk denken mensen dan wel twee keer na voor ze bijvoorbeeld een lawinepijl aanschaffen. De partijen willen dat in elk geval wordt onderzocht of deze wijziging mogelijk is.

Het idee om dit vuurwerk onder de wapenwet te laten vallen, komt van de politiebond ACP. Na opnieuw een onrustig verlopen jaarwisseling zijn agenten het zat. Ze komen daarom met tien voorstellen voor de politiek. Minister Van der Steur van justitie spreekt komende week met de bond over deze ideeën. Uit een rondgang langs Kamerleden blijkt dat politici positief staan tegenover de meeste tips en dat dit vuurwerkvoorstel in elk geval op een meerderheid kan rekenen.

Als het illegale vuurwerk inderdaad onder de wet wapens en munitie gaat vallen, betekent dat niet alleen dat er zwaardere straffen komen te staan op het bezit van de explosieven. Agenten krijgen dan ook automatisch meer bevoegdheden om de zware knallers op te sporen.

Na de jaarwisseling wezen agenten boos naar de politiek. Ze zouden er alleen voor staan en Den Haag helpt niet. Parlementariërs zeggen daar geschrokken van te zijn en willen met de ideeën aan de slag.

Achter de schermen is ook een ander geluid te horen. De Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren al allerlei maatregelen genomen, zoals het instellen van dubbele strafeisen bij geweld tegen overheidsdienaren, stellen politici. Maar oud en nieuw blijft nog steeds een feest waar veel mis gaat. Dat lijkt bijna niet te veranderen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.