Tuinconcerten toch maar binnen

Masja en Bert. Foto Marcel Rob

Ron Amesz

Het idee is leuk: zomerse huiskamerconcerten, maar dan in de tuin. Een zondagmiddag in Oosterleek. Links en recht staan de koeien zich te vergapen aan al die auto's. In de bermen staan er tientallen geparkeerd. Vlaggen en verregende papieren markeren de adressen waar de concerten plaatsvinden. Groepjes mensen snellen door het dorp, beschermd door een paraplu.

De organisatie van de muzikale tuinenroute heeft hier rekening mee gehouden. Alle locaties zijn in staat om de mensen ook binnen te ontvangen. Een schuur, garage, dars of aangebouwde serre, het biedt beschutting tegen de, soms harde, regen. Op zo'n acht adressen kunnen de mensen terecht voor deze intieme concerten. Rockabilly blues, country, Iers, folk. Diverse muziekstijlen zijn in deze wandeling door Oosterleek te horen. Ieder concertje kan 30 minuten duren, waarna het publiek naar de volgende locatie kan lopen.Maar deze planning ligt na de eerste ronde al in het water. De bezoekers lopen, zodra het kan, in en uit en hierdoor vervallen geplande pauzes. Op andere locaties daarentegen zijn de onderbrekingen volgens schema. Hierdoor kun je als wandelaar een aansluiting missen. De toeschouwer komt op prachtige plekken en meegebrachte stoelen vinden hun plek in de schuur, ver weg van de opening. Publiek beweegt op de swingende tonen van de rockabilly, zingt mee met de akoestische folk of luistert aandachtig naar de gitarist/zanger. Een mooie zonsondergang en kampvuur zouden alles tot een perfecte zomeravond kunnen maken.Alle muzikanten weten wat ze doen en spelen de sterren van de hemel, want veel liedjes blijken van al lang geleden overleden songwriters te zijn. Soms wordt de zanger overstemd door de regen op het plastic dak, maar men blijft toch wel zitten, concludeert een gitarist. En iedereen is tevreden over de opkomst. Over de soorten muziek kan getwist worden, wellicht is een grotere variatie denkbaar, maar de sfeer is prima en iedereen geniet. De bewoners van de prachtige locaties glunderen trots.

Tegen het einde van de middag lacht het zonnetje iedereen toe. Alle muzikanten verzamelen zich in café De Herberg, waar de echte interactie plaatsvindt: een gezamenlijke maaltijd met de toehoorders.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.