Obama

Marije de Leeuw

Natuurlijk is 't afwachten of bijvoorbeeld zo'n historische deal met Iran daadwerkelijk stand houdt. Toch kan niemand ontkennen dat Barack Obama in de laatste fase van zijn Amerikaanse presidentschap veel meer bereikt dan wie dan ook waagde te voorspellen.

Mis gaat het nu uitgerekend op het terrein waarop bij zijn aantreden de verwachtingen zo hoog gespannen waren: de verhouding tussen blank en zwart in Amerika. In dit 'dossier' laat zijn vaak geroemde intuïtie hem in de steek.

Obama zoekt de kern van de ellende in de klassenstrijd, niet in rassenscheiding. Waarbij hij misplaatst zichzelf als voorbeeld noemt. Het gaat natuurlijk niet om de succesvolle uitzondering, maar om de massa en een inktzwarte erfenis.

Geheel in de stijl van Hollywood wordt de laatste jaren opvallend vaak in sentimentele films gesuggereerd hoezeer de eerste zwarte honkballer, de eerste zwarte acteur et cetera het pad effenden voor raciale gelijkheid. Op straat wordt dagelijks hardhandig duidelijk dat die gelijkheid ver te zoeken is.

Je kunt, om het simpel te zeggen, in de VS als arme sloeber maar beter blank dan zwart zijn. Door dit niet klip en klaar alle Amerikanen in te wrijven werkt Obama net als Hollywood mee aan het vergoelijken van de grootste schande van de VS. Hij heeft nog een jaar om ook op dit vlak alsnog historie te schrijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.