AZ wint op het nippertje van amateurs

Theo Brinkman
Anna Paulowna

Met een rake kopbal in de slotminuten bezorgde Derrick Luckassen AZ vrijdagavond een zwaarbevochten overwinning op een amateurselectie. In Anna Paulowna werd het 3-2 voor de profs.

Ondanks de nederlaag hebben de amateurvoetballers van de zogenoemde Polderse Selectie wel een verhaal dat ze nog tot in lengte van jaren kunnen vertellen. Twee keer kwamen ze in de oefenwedstrijd op voorsprong, en na de 3-2 van Luckassen scheelde het ook niks of het was alsnog 3-3 geworden.

Al direct in de openingsfase werden de regionale fans op hun wenken bediend, want na zeven minuten opende de amateurselectie de score. Nick Broersen, middenvelder van ZAP - dat afgelopen seizoen degradeerde naar de derde klasse - schoot een vrije trap van dik twintig meter snoeihard rechtdoor. Daarmee verraste hij AZ-doelman Koen Bucker, al leek het erop dat de bal onderweg ietsje van richting werd veranderd.

Uiteraard werd het daarna eenrichtingsverkeer naar het doel van de amateurs. Dus toen Joris van Overeem na een kwartiertje de gelijkmaker binnen schoof, leek AZ alsnog op weg naar de ruime overwinning die teegn zo’n tegenstander mag worden verwacht. Na de 1-1 wilde het echter niet meer erg lukken. Combinaties verliepen soms stroef, mede door het droge, stroperige veld, en de kansen die er waren, werden gemist.

Na een half uur werd de sensatie nog groter, toen de amateurs op sensationele wijze opnieuw op voorsprong kwamen. In een prachtige counter werd Fabian Raap de diepte in gestuurd. De spits van ZAP hield in een sprintduel Stijn Wuijtens achter zich en schoot vervolgens overtuigend raak. Het schot in de lange hoek was Bucker te machtig. Dat AZ zich zo eenvoudig liet uitspelen in een counter, gaf te denken.

Daarmee werd het voor de 21-jarige Bucker, de vierde keeper in de hiërarchie van de A-selectie, een vervelende avond. Kreeg hij eindelijk eens speeltijd, werd hij meteen twee keer gepasseerd.

Met een vers elftal in de tweede helft wist AZ een blamerende nederlaag af te wenden. Mats Seuntjens schoot een kwartier na rust raak na een voorzet van Jeremy Helmer. Het overwicht van AZ was in die fase nog groter dan in de eerste helft, maar veel grote kansen leverde het niet op. Het was zo vol in en rond het strafschopgebied, dat het moeilijk was een gaatje te vinden.

In een spaarzame tegenaanval dachten de amateurs in de slotfase zelfs toch nog een sensationele overwinning te boeken, toen Nick Broersen raak kopte. Maar terwijl het publiek al stond te juichen, werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel. Tien minuten later kopte Derrick Luckassen na een corner wel reglementair raak en kon AZ zonder blamerend gelijkspel het veld verlaten.

Polderse Selectie-AZ 2-3

7. Broersen 1-0, 14. Van Overeem 1-1, 31. Raap 2-1, 59. Seuntjens 2-2, 90. Luckassen 2-3.

AZ, eerste helft: Bucker; Opdam, Vlaar, Wuytens, Haps; Van Overeem, Hatzidiakos, Til; Stengs, Friday, Dos Santos.

AZ, tweede helft: Olij; Jacobs, Luckassen, Van der Linden, Ouwejan; Seuntjens, Bakker, Rienstra; Bel Hassani, Weghorst, Helmer.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen