Polderbaan wordt parkeerplek tijdens wereldtop NSS

Frans van den Berg
Schiphol

De tientallen vliegtuigen van de wereldleiders die eind maart naar Nederland komen voor de NSS-top, worden geparkeerd op de Polderbaan. Dat betekent dat de Zwanenburgbaan en andere banen wekenlang extra (ook in de nacht) worden ingezet. Dat zal leiden tot extra geluidsoverlast.

Tijdens een persconferentie werd maandagochtend bekend gemaakt dat op Schiphol de Polderbaan wordt gebruikt voor het parkeren van de vliegtuigen waarmee de wereldleiders en hun delegaties aankomen. In eerste instantie was gedacht aan de Buitenveldertbaan, maar dat is een risico vanwege het weer. Dat is namelijk de enige oost-west baan. Vandaar dat is gekozen voor de afgelegen en daarmee goed te beveiligen Polderbaan.

De voorbereidingen starten op 10 maart. Vanaf dan worden andere banen ingezet, waardoor er ook een andere geluidsverdeling zal zijn. Aansluitend aan de top vindt er nog regulier onderhoud plaats aan de Polderbaan. Ook zullen de toestellen van de delegaties leiden tot extra overlast.

In het luchtruim en op zee gelden ook beperkingen. Recreatieve luchtvaart, zoals sportvliegen en ballonvaren, is in de wijde omgeving van de Randstad niet mogelijk rond de top. Zoals gebruikelijk bewaakt en beschermt Defensie het luchtruim. Er staan vliegtuigen en helikopters klaar voor eventuele onderscheppingen. Daarnaast wordt op een aantal locaties langs de kust een luchtverdedigingssysteem opgesteld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.