Rondje IJ met Circle-Line

Wessel de Jong kan het varen niet laten.

Het echte werk van Shipdock maakt een haven compleet.

Machtige Amsterdamse havengezichten in de buurt van de NDSM-werf. Foto’s Rien Floris

1 / 9
Rien Floris
Amsterdam

De Luisa Treves waar schipper Wessel de Jong de Amsterdamse haven mee doorkruist voor de nieuwe havencruise, is geen onbekende in de Noord-Hollandse wateren. Het schip sprong in de drukke zomerperiode wel eens bij om de dienst Volendam-Marken te varen. Maar nu dus helemaal vrijgemaakt voor de Circle-Line havencruise over het IJ in de hoofdstad.

Wessel de Jong heeft met zijn 67 jaar alle Europese rivieren en kanalen al zo’n beetje bevaren. ,,Ik was met pensioen, maar ik kan niet thuis zitten.’’ Dat heb je als je uit een eeuwenoud schippersgeslacht komt. Dus monsterde Wessel weer aan voor de rondvaart met echtgenote Tiny als maatje om het schip af te meren en achter de bar. ,,Ja, we zijn een beetje de kleine Spido, maar we doen ook een stukje koningsvaart.’’

Tiny gooit los bij de Ruyterkade, de steiger waar de Fast Flying Ferry diensten op IJmuiden onderhield. Nu vaste plek voor de Luisa Treves. Langs het Centraal Station en meteen al de eerste halte bij het Muziekgebouw aan het IJ in de Zouthaven. Daar vandaan kun je wandelen naar Scheepvaartmuseum of je laten verwennen in restaurant Zouthaven en met de volgende vaart weer verder.

Promoten

Alles om Het IJ van Amsterdam te promoten. Want achter de Circle-Line zit de Stichting het Nieuwe IJ die de rondvaart heeft bedacht. ,,In de stad wordt het steeds drukker, maar dit hoort ook bij het centrum van Amsterdam’’, zegt Christa van Vlodrop van de stichting.

Voort varen we langs de Passenger Terminal, helaas geen cruiseschip hier. Dan kijk je tientallen meters omhoog naar een zeereus. Langs Java-eiland, Eye en op naar het echte werk bij Shipdock. ,,Daar ligt een tanker met een scheur in zijn zijkant en een offshore-schip’’. zegt Wessel. Hij geniet duidelijk iedere dag achter het roer. ,,Ja, dit is het mooiste stukje en dan gaan we weer terug.’’

Steigers

De komende weken zitten de passagiers vooral op het schip want bij een aantal afmeerplaatsen zijn de steigers nog niet klaar. Het is nog wachten op de gemeente die toch al een jaar weet dat de havenrondvaart zou komen, zegt Christa.

Maar al varend is er genoeg te zien. Even uitwijken voor tanker Sempacher See en in het kielzog van kolenschip Ursa Montane. En hup daar heb je de pont. ,,Het is een heel drukke vaarroute, met heel grote schepen en pieremachochels. Laatst had ik zelfs een kano die er nog even tussendoor wilde.’’

Drie afvaarten per dag

De Circle-Line wordt geëxploiteerd door Canal Company. De havencruise met de 'Luisa Treves' heeft drie afvaarten per dag (do t/m zo). De stops/vertrekpunten zijn: De Ruyterkade (pier 14), Piet Heinkade, De Overkant, Buiksloterweg en NDSM. Bij elke stop zijn attracties te bezichtigen zoals het Filmmuseum Eye, Tolhuistuin, Noorderlicht maar ook diverse restaurants zoals Loetje aan 't IJ en Café Restaurant Stork. In de schoolvakanties én in juli en augustus vaart de Circle-Line elke dag.

Het schip wordt ook ingezet om het publiek van en naar het nieuwe Theater Amsterdam in de Westelijke Houthavens te brengen. De tickets voor deze vaartocht zijn bij de reguliere theaterkaarten bij te boeken.

Kaartjes voor de rondvaart van anderhalf uur kosten 15 euro, kinderen 7,50.

Info: www.circle-line.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.