AZ naar eenvoudige zege tegen tien man ADO

Wout Weghorst viert zijn 1-0 voor AZ.

Wout Weghorst viert zijn 1-0 voor AZ.© Foto ANP Pro Shots

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft de eerste overwinning van het seizoen te pakken. ADO Den Haag werd zaterdagavond in Alkmaar met 2-0 verslagen door doelpunten van Wout Weghorst (penalty) en Guus Til. ADO Den Haag moest na een klein half uur verder met tien man omdat verdediger Wilfred Kanon zijn tweede gele kaart kreeg.

In een slecht gevuld stadion – er waren minder dan 13.000 toeschouwers – was AZ erop gebrand niet alleen de eerste punten van het seizoen te pakken, maar er ook een leuke wedstrijd van te maken. Dat lukte met mate. Het verdedigende ADO Den Haag hield in het eerste half uur goed de poort goed dicht, waardoor AZ moeite had gevaarlijk te worden. Het meeste gevaar kwam aanvankelijk zelfs van ADO Den Haag, dat in de tegenaanval regelmatig gebruikmaakte van de snelheid van aanvaller Sheraldo Becker.

Zo was ADO Den Haag in het eerste kwartier, nog voordat AZ een echte kans had gehad, twee keer dicht bij de openingstreffer. Bij de eerste kans bokste doelman Marco Bizot de bal voor de voeten van Melvyn Lorenzen, die vervolgens zijn schot van de lijn gehaald zag worden door Ron Vlaar. De tweede kans van ADO ontstond na een vrije trap. Eerst schoot Tom Beugelsdijk tegen de voet van Bizot, de rebound daarna Johnsen werd weggewerkt door Wuytens.

Pas daarna werd AZ gevaarlijker. Guus Til zag een schot smoren, Stijn Wuytens en Marko Vejinovic schoten vrije trappen in de muur. De hulp kwam daarna na een half uurtje spelen van ADO-verdediger Wilfred Kanon. Tien minuten eerder had Kanon al een gele kaart gekregen en hij was bovendien al enkele keren gewaarschuwd door scheidsrechter Danny Makkelie, dus hij had beter moeten weten. Toch hield hij Ron Vlaar vast bij een hoekschop van AZ. Penalty voor AZ, oordeeld Makkelie, die Kanon zijn tweede gele kaart gaf.

Het was het breekpunt in de wedstrijd. Weghorst benutte de strafschop (zijn tweede van het seizoen al) en met elf tegen tien had AZ daarna geen moeite meer met ADO. Het laatste kwartier voor de rust en het eerste kwartier na rust had AZ volop kans om de voorsprong uit te breiden, maar diverse spelers schoten over of naast. Pas na 70 minuten viel de bevrijdende 2-0. Middenvelder Guus Til kopte raak uit een hoekschop van Vejinovic.

AZ-ADO Den Haag 2-0

29. Weghorst (pen.) 1-0, 70. Til 2-0.

Scheidsrechter: Makkelie. Toeschouwers: 12.748. Rode kaart: 28. Kanon (ADO Den Haag, 2x geel).

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens, Ouwejan; Til, Vejinovic (76. Seuntjens), Van Overeem (74. Friday); Jahanbakhsh, Weghorst, Dos Santos (65. Garcia).

ADO Den Haag: Zwinkels; Ebuehi, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Bakker, Immers, Gorter; Becker (81. Duplan), Johnsen (83. Ladan), Lorenzen (57. Hooi).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen