Erasmustoren tegen de vlakte

Redacteur Zaanstreek
zaandam

De uit 1969 stammende Erasmustoren, blikvanger van De Weer en Twiskeweg, zal over een halfjaar verdwenen zijn.

Maar de afzonderlijke onderdelen krijgen een tweede leven. ,,Geen spaander gaat verloren’’, zegt projectleider Hans van der Horst van woningcorporatie ZVH, eigenaar van het pand. Al het glas, metaal en PVC worden omgesmolten en hergebruikt. ,,In de jaren zestig werd nog veel hout gebruikt. Dat wordt gedemonteerd en ’ontspijkerd’. De stalen kozijnen gaan er in zijn geheel uit en worden aangeboden op de tweedehandsmarkt.’’ Duurzaamheid maakte een belangrijk onderdeel uit van de aanbesteding voor de sloop van het voormalige bejaardenhuis, zegt Van der Horst. Beelen (met hoofdkantoor in Harderwijk) kreeg de opdracht.

Voordat met het strippen kan worden begonnen, moet eerst het gebouw asbestvrij verklaard worden.

ZVH wil in samenspraak met omwonenden het terrein een tijdelijke, andere bestemming geven. In het oorspronkelijke plan zou er een woontoren van twintig lagen komen; dit deel is vanwege de crisis voorlopig geschrapt.

De bewoners van het Erasmushuis verhuisden begin 2011 naar het nieuwe zorgcentrum in Kroonenburg. Het plan bestaat naast een zorgcentrum uit 160 koop- en huurwoningen en voorzieningen zoals een huisartsenpost en apotheek.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.