Werkstraf na bezit antiek pistool en jachtgeweer

Ron Ranzijn
Den Helder

De rechtbank in Alkmaar heeft Peter J. (57) wegens wapenbezit veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf.

Marine

Er was een gevangenisstraf van een half jaar waarvan de helft voorwaardelijk geëist. De man was na de ontdekking van de wapens en munitie bij hem thuis zijn baan bij de marine kwijtgeraakt.

Neef

Het onderzoek van de politie had zich in eerste instantie op zijn neef gericht. Bij hem was een grote wapenvondst gedaan, nadat een naamgenoot van de man per abuis via internet een pakje met wapentuig in handen kreeg. De ontvanger was naar de politie gestapt.

Omdat J. samen met zijn neef een werkruimte gebruikte, richtte het onderzoek zich ook op hem.

Hij had in 2015 een tas met wapens en munitie uit het huis van zijn overleden vader gehaald.

Om, naar eigen zeggen, emotionele redenen had hij de beslissing de wapens bij de politie in te leveren voor zich uitgeschoven.

J. dacht dat voor het semi-automatische pistool in zijn huis geen vergunning vereist was. Het was een klein antiek handwapen, waarmee je niet eens door een leren jas kon schieten.

Inbraak

De rechtbank wijst er in het vonnis op, dat de niet achter slot en grendel bewaarde wapens bij een inbraak gemakkelijk in verkeerde handen kunnen vallen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.