Hardnekkige nepmail over sleutelhangerchip

De nepmail over gevaarlijke sleutelhangers met chips erin circuleert al sinds medio augustus 2012. Recent ploft hij via de mail op onze virtuele deurmat. De afzender? Een bevriende relatie heeft te snel op forward gedrukt. Of ze anoniem mag blijven, want ze vindt zichzelf wel 'een beetje dom'…

Het betreft een e-mail van de strafgriffie van de rechtbank in Den Bosch. In het nepbericht waarschuwt een medewerker haar relaties voor Roemeense inbrekers. Die zouden via tankstations gratis sleutelhangers, stickers en hangertjes voor in de auto verspreiden. In genoemde zaken zouden chips zijn verwerkt, waardoor genoemde criminelen je naar huis kunnen volgen om vervolgens hun slag te slaan als je weer weggaat.

De nepmail is op grote schaal doorgestuurd. Ook door een medewerkster van de Bossche rechtbank zelf, vermeldt www.rechtspraak.nl. Betrokkene stuurde de mail over de foute sleutelhangers na ontvangst door naar haar echtgenoot. Die vertrouwde de mededeling, waarna de mail talloze malen werd doorgestuurd.

Na ruim zeven maanden komt de hoax aan bij de ombudsredactie. De afzender is een intelligente voorzitter van een grote organisatie. ,,Ik kreeg de mail van iemand die doorgaans niet over een nacht ijs gaat'', zegt onze relatie beschroomd. ,,Maar ik heb mijn lesje geleerd. Via relaties hoorde ik terug dat het bericht nep is.''

Wij checken het bericht in eerste instantie bij Rechtbank Oost-Brabant, waar Den Bosch onder valt. Als we horen dat ons hoax-vermoeden klopt, mailen we dat alle meer dan honderd betrokkenen in de mail aan ons. We worden hartelijk bedankt.

Wie wil weten of een e-mailbericht nep is, kan dit checken op www.virusalert.nl. Daar staat al sinds 15 augustus 2012 dat het om een onzinbericht gaat.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.