Bestuur Beverwijk ziet geen ruimte voor asielzoekerscentrum

Bart Vuijk
Beverwijk

Er komt geen grootschalige opvang voor vluchtelingen in de gemeente Beverwijk.

Zulke plekken zijn er domweg niet; het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoekt plekken waar minimaal 300 asielzoekers aan onderdak kunnen worden geholpen. Zoals de koepelgevangenis in Haarlem of een groot vakantiepark.

Dat meldt wethouder Haydar Erol aan Dagblad Kennemerland. De opmerking van de wethouder vorige week, dat hij zocht naar plaatsen waar vluchtelingen uit Syrië tijdelijk opvang kunnen krijgen in de stad, was achteraf gezien wat voorbarig, erkent hij. ,,We wisten toen nog niet aan welke aantallen asielzoekers het COA denkt voor een locatie. Wij dachten: met vijftig of honderd mensen kunnen wij wel wat, maar het zijn er dus veel meer.''

Verblijfsvergunning

Het college heeft een brief naar de gemeenteraad gestuurd waarin wordt uitgelegd dat de nadruk nu ligt op het huisvesten van statushouders. Dat zijn voormalige asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen, en zo snel mogelijk onderdak moeten worden geholpen. Beverwijk moet tot eind dit jaar nog 46 statushouders huisvesten.

Dit legt een zware druk op de sociale huurwoningmarkt, meldt directeur Aad Leek van woningcorporatie Woon op Maat aan deze krant. ,,Ongeveer twintig tot 25 procent van alle goedkope sociale huurwoningen gaat naar statushouders.'' Nu is er een achterstand, die onder meer door Woon op Maat moet worden ingelopen. ,,Momenteel is het woning om woning. Elke tweede vrijkomende woning is voor een statushouder.'' Leek benadrukt dat hiermee de sociaal zwakkere wijken onevenredig worden belast. ,,In, bijvoorbeeld, het Rendorppark in Heemskerk zie je nul statushouders gehuisvest worden. Ze komen allemaal in de wijken die het toch al moeilijk hebben.''

De anti-vluchtelingenpagina op Facebook die vorige week is opgericht, '0251 tegen de opvang van vluchtelingen', is inmiddels dik over de 1065 'likes' heen. Bij duizend zouden de anonieme initiatiefnemers een soort petitie naar de gemeenteraden van Beverwijk en Heemskerk sturen. Tot op heden is nog niets van enig initiatief vernomen. Het aantal mensen dat zich achter deze Facebookpagina schaart, blijft intussen gestaag groeien.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.