Bouw van groter Bliedhuus Texel start maart

Ed Dekker
Den Burg

Nog deze maand begint bouwbedrijf Frans Zegel uit Oudeschild met de sloop in Den Burg van de vroegere Buitelboet. Op deze vroegere locatie voor buitenschoolse opvang begint Zegel direct daarna met de bouw van het nieuwe Bliedhuus.

Het nieuwe pand aan de Burdetstraat voor veertien bewoners met een verstandelijke beperking is een investering van twee miljoen euro. Voorzitter Adrie van der Vliet van Stichting Blied hoopt dat kerst 2016 kan worden gevierd op de nieuwe plek. Blied biedt sinds 2004 aan de Burgerhoutstraat in Den Burg onderdak aan zes personen. Met dit aantal is de voorziening te klein om te kunnen blijven bestaan.

Het huidige pand van het Bliedhuus is eigendom van corporatie Woontij. De bestemming na de verhuizing van het Bliedhuus is nog niet bekend. Directeur Jan van Andel van Woontij: ,,We zijn in overleg met een aantal organisaties. Het toekomstig gebruik wordt opnieuw een combinatie van wonen en zorg. We zijn er nog niet over uit. Over enkele weken verwacht ik een besluit.”

Huurprijs 542 euro

De acht nieuwe bewoners van het Bliedhuus zijn al bekend. Zij zijn tussen de 18 en 28 jaar. Woontij wordt ook eigenaar van de nieuwbouw. De huurprijs voor de bewoners wordt 542 euro, vergelijkbaar met de huidige huur.

De vergunning van de gemeente is vrijwel rond. Het college van b en w heeft besloten de omgevingsvergunning toe te kennen. Tot 15 maart kan bezwaar worden gemaakt tegen dit besluit. Van der Vliet verwacht geen problemen. ,,Eerder zijn ook geen bezwaren ingediend.”

De kosten van sloop en nieuwbouw bedragen voor Woontij 1,9 miljoen euro. Voor de inrichting van de veertien appartementen, gemeenschappelijke ruimte en kantoor voor de leiding heeft Stichting Blied rond 100.000 euro nodig. Adrie van der Vliet: ,,Dat geld hebben wij niet. Met acties en donaties hopen wij dit bedrag op tafel te krijgen.”

NLdoet.2016

Een van de acties is NLdoet.2016. ’s Heeren Loo, dat de zorg levert in het Bliedhuus houdt zaterdag 12 maart in Den Hoorn een playbackshow. De opbrengst is voor het nieuwe Bliedhuus. Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje organiseert een tocht. Ook daarvan gaat geld naar het Bliedhuus.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.