Telegraaf Media Groep sluit drukkerij in Alkmaar

© ANP

Janneke van Beusekom
alkmaar

Telegraaf Media Groep (TMG) sluit zijn drukkerij in Alkmaar en verlaagt de capaciteit van zijn drukkerij in Amsterdam. Het totale aantal drukpersen wordt teruggebracht van tien naar vier. Daardoor worden 168 van de in totaal circa 250 medewerkers boventallig, maakte het mediabedrijf donderdag bekend.

In Alkmaar worden met name de regionale kranten en huis-aan-huisbladen van de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC) gedrukt. De drukkerij in Amsterdam neemt de oplages van De Telegraaf en Metro voor haar rekening en drukt daarnaast ook weekbladen. Bij geen van beide vestigingen wordt op dit moment de capaciteit volledig benut, wat volgens het bedrijf leidt tot onnodig hoge kosten.

Topman Geert-Jan van der Snoek van TMG sprak dan ook van „een noodzakelijke en ingrijpende beslissing”. Het bedrijf gaf eind 2014 al aan dat drukken niet langer behoort tot de kernactiviteiten. Het wil zich concentreren op het leveren van informatie, die steeds vaker digitaal wordt verspreid in plaats van op papier. Een deel van het drukwerkvolume zal worden uitbesteed aan externe partijen.

Afscheid

„De drukkerijen staan aan de wortels van onze onderneming en afscheid moeten nemen van medewerkers die jarenlang met zoveel hart voor de zaak gewerkt hebben, is zuur”, zei Van der Snoek. Hij wees evenwel op het snel veranderende medialandschap. Aanhoudende oplagedalingen en al bestaande overcapaciteit maken een sanering onvermijdelijk.

Hoeveel kosten het bedrijf met de ingreep denkt te besparen, is niet bekend. Volgens een woordvoerder is dat nog afhankelijk van het advies van de ondernemingsraad. „Pas als die zich heeft uitgesproken weten we hoe de reorganisatie er precies uit komt te zien”, zei hij. Om diezelfde reden zijn ook de reorganisatiekosten nog onduidelijk.

De boventallige medewerkers vallen onder het sociaal plan van TMG. Het bedrijf bereikte eerder deze week overeenstemming met de bonden over verlenging daarvan tot 1 december 2015. Uitgangspunt daarbij is om mensen zoveel mogelijk aan nieuw werk te helpen. TMG wil de reorganisatie voor het einde van het jaar hebben afgerond.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.