Hafkamp: ’Honderd procent veiligheid bestaat niet’

Martien Douw
Egmond aan Zee

’De zee is geen zwembad!’ Met in het achterhoofd de recente rechtszaak over de verdrinkingsdood van een Syrisch meisje in een zwembad in Rhenen, lijkt deze kreet wat ongelukkig gekozen. Desondanks dekt hij precies de lading van de boodschap die de gemeente Bergen wil communiceren met badgasten. De zee is wild en onberekenbaar. Vooral met muien moet je oppassen.

Zaterdag hees burgemeester Hetty Hafkamp de blauwe vlag, bij de post van de Reddingsbrigade op het strand van Egmond. „De blauwe vlag is een internationaal teken dat het strand schoon is en beveiligd”, aldus Hafkamp, die zei dat de recreant moet blijven oppassen. „We kunnen aan alle voorwaarden voldoen, maar honderd procent veiligheid bestaat niet.”

Eerder al hadden ’muien-specialist’ Willem Verbeek en Edwin Buis, voorzitter van de Egmondse Reddingsbrigade, omstandig uiteengezet welke gevaren er dreigen. En welke maatregelen zijn genomen om het risico te verkleinen.

Dat gebeurde onder grote belangstelling van media en publiek. Nu het seizoen begint, ligt de noodlottige verdrinking van twee Duitse tieners in 2016, ineens weer vers in het geheugen. En iedereen wil weten wat de gemeente Bergen gaat doen.

Een heel pakket, zo blijkt. Vlaggen, borden, lampen, drijfboeien en een folder. De folder is er in het Nederlands en vanaf volgende week ook in het Duits. Een campinghouder nam meteen een doosje mee. De folder legt in heldere bewoordingen uit wat de gevaren zijn, geeft tips en vertelt welke regels er op het strand gelden.

Mui

De lampen en boeien zijn nog in de experimentele fase. „De boei geeft aan waar een mui is”, zegt lifeguard Buis. „Maar we willen niet dat de mensen er juist naartoe gaan zwemmen.” De lampjes - gevoed door een klein zonnepaneel - staan langs de vloedlijn en markeren eveneens een mui. Willem Verbeek, die het systeem bedacht, geeft uitleg. „Als je zwemt, zie je vanaf de zee witte en rode lampjes. Wit is de veilige kant, rood de mui.”

Iedereen benadrukt dat de verschillende Reddingsbrigades samen oplopen, als het om dit verhaal gaat. De brigades van Schoorl, Bergen en Egmond gebruiken dezelfde folders, borden en markeringen. „Op weg naar een fantastische vakantie voor iedereen”, aldus Hafkamp bij de opening van het seizoen.

De gemeente gaf afgelopen weekeinde ook een negatief zwemadvies voor de lagune op het strand van Camperduin, omdat er toxische algen in het water zijn aangetroffen. Zwemmen wordt mens en dier afgeraden. Als de waarchuwingsborden weg zijn, kan er weer gezwommen worden, maar waarschijnlijk niet voor 12 juni, want dan wordt de geul naar de lagune weer open gegraven. Dit kan niet eerder vanwege het getij, aldus de gemeente.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.