'Groen van toen' thema Monumentendag Den Helder

Redacteur Den Helder
DEN HELDER

De 25e editie van de Helderse Open Monumentendag staat gepland voor zaterdag 8 september. ‘Groen van Toen’ is dit jaar het thema. Het organiserende comité vestigt daarom de aandacht op de ontwikkeling van de natuur in Den Helder. Dat gebeurt door middel van tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en het boekje ‘Helders Groen’.

Bezoekerscentrum De Helderse Vallei vormt het centrale middelpunt van Open Monumentendag. Hier heeft ’s morgens om 10 uur de opening plaats, waarbij twee sprookjesfiguren Sneeuwwitje en Roodkapje een bijzondere rol spelen. Kinderen zijn dus ook van harte welkom. In het bezoekerscentrum wordt het boekje ‘Helders Groen’ wordt gepresenteerd. Er is een expositie van familiekiekjes over de bijna honderdjarige Donkere Duinen. En er wordt een lezing gehouden over Julie Hoek en dr. Hein Redeke, de auteurs van ‘Flora van Helder’. De Helderse Vallei is ook het startpunt voor de georganiseerde fietstocht en boostertocht langs de groene objecten van de stad.

Het oudste bos in Den Helder dateert van 1826. Dat werdaangelegd bij de bouw van het Directiegebouw op Willemsoord, in de volksmondbekend als ‘het Paleis’. Maar dit ‘bosje van de admiraal’ was slechtsvoorbehouden voor het marinepersoneel. De stafmuziek van de marine gaf er opzondagmiddag concerten. Burgers van Den Helder luisterden op de Hoofdgrachtstiekem mee.

Het eerste bos waar iedereen van kon genieten, was het‘spoorboschje’ bij het station, dat van 1867 dateerde. Het was niet meer daneen plantsoen met een aantal bomen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liet degemeente het door de bekende landschapsarchitect L.A. Springer herinrichten engaf ze het de naam ‘Julianapark’. Na de Tweede Wereldoorlog moest dit parkwijken voor het centrumplan. Op deze plek werd enkele jaren geleden een begingemaakt met de aanleg van een nieuw park, dat moet uitgroeien tot een groeneloper vanaf het station tot de zeedijk. Ontwerper Edzo Bindels drukte er zijneigen stempel op door de bomen in dit Stadspark scheef te planten.

Het echtpaar Redeke vormt de rode draad in het boekje‘Helders Groen’ dat na de opening gratis beschikbaar wordt gesteld aan allebezoekers van Open Monumentendag. Dit boekje schetst de relatie van een aantalpersonen met het groen van Den Helder. Bovendien beschrijft het een ‘groeneroute’, waarbij de historie van de groene bezienswaardigheden uit de doekenwordt gedaan.

Een van die groene objecten is een perenboompje in de tuinvan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM). Dit boompje symboliseert devriendschap tussen voormalige vijanden. Katja Boonstra-Blom en schout-bij-nachtb.d. J. Spoelstra vertellen tijdens een inleiding in Enys House (naast het KIM)de drie verhalen die schuilgaan achter deze verzoeningsboom.

De uitgave van het boekje ‘Helders Groen’, samengesteld door Wout Smit en Dick Stoll, is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Den Helder. Het boekje is, zo lang de voorraad strekt, na Open Monumentendag verkrijgbaar bij de VVV-kantoren aan het Bernhardplein en op Willemsoord.

Op de foto patienten met verzorgsters van het Parkherstellingsoord in het bos De Donkere Duinen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.