Politie Hoorn waarschuwt tegen lachgas in slagroomspuitpatronen

Jan van der Werff
Hoorn

De politie in Hoorn en omgeving waarschuwt tegen het gebruik van slagroomspuitpatronen door jongeren. Het lachgas in de patronen is gevaarlijk, zeker in combinatie met alcohol.

De laatste tijd vindt de politie op hangplekken en in voertuigen steeds vaker slagroomspuitpatronen. Ook afgelopen week. Jongeren spuiten het lachgas uit de patronen in een ballon en ademen het dan in om high te worden. Het lijkt onschuldig, maar het kan erg gevaarlijk zijn.

Op korte termijn kan er zuurstoftekort in de hersenen ontstaan, je kunt omvallen en ook kunnen er gevoelens van onrust en angst ontstaan. Je longen kunnen bevriezen, met als gevolg dat je niet meer kunt ademen. Hersenschade of zelfs de dood zijn dan heel dichtbij.

Ook op lange termijn zijn de risico’s groot, meldt de politie. Onvruchtbaarheid, impotentie, hersenschade en neurologische stoornissen zijn mogelijk.

Slagroompatronen vallen niet onder de Opiumwet, zijn niet verboden en kun je overal kopen. De politie roept daarom op ervan melding te maken als iemand jongeren met de slagroompatronen bezig ziet, zodat agenten met hun ouders in gesprek kunnen gaan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen