Leerlingen in West-Friesland op ondernemerspad
Vierhonderd leerlingen van vijf West-Friese middelbare scholen en achttien docenten zijn betrokken bij de tweede editie van de wedstrijd Ondernemend West-Friesland. Dat is een grote uitbreiding ten opzichte van vorig jaar, toen alleen Horizon College en Martinus College meededen.
De eerste trainingen hebben al plaatsgevonden. Dinsdagavond ontmoetten de deelnemers elkaar.
In de wedstrijd bedenken jongeren plannen voor werk in de regio, geven ze hun kijk op maatschappelijke vraagstukken, dragen ze oplossingen aan om winkelend publiek te trekken of maken ze plannen voor een eigen onderneming, die ze vervolgens ook uitvoeren. De finale is op 14 april.
Hospice
Er zijn twee categorieën. Een is Ondernemen, waarbij een product wordt bedacht en verkocht, of waarbij een idee wordt uitgewerkt zonder dat het daadwerkelijk tot verkoop komt. Hier hebben zeven klassen van verschillende scholen voor ingeschreven.
De andere categorie is Ondernemend, waarbij leerlingen van in totaal negen klassen zich inzetten voor maatschappelijke organisaties zoals Hospice Dignitas.
Sylvia Bakker (ProDiCo) is een van de drijvende krachten achter de wedstrijd, samen met Renate van der Laan van de Westfriese Uitdaging. Zij willen eraan bijdragen dat jongeren ondernemend worden, omdat dit in de huidige tijd steeds meer nodig is. ’Verenigingen, stichtingen en onderwijsinstellingen krijgen steeds minder geld van de overheid en kunnen taken alleen nog goed uitvoeren als zij ondernemender denken. Dit begint bij het ondernemer maken van jongeren.’
Contact
Bakker vertelt dat het initiatief niet alleen is bedoeld om concrete plannen uit te werken. Ook is belangrijk dat leerlingen, docenten, organisaties en ondernemers met elkaar in contact komen. ,,Zo werd tijdens de finale vorig jaar het idee geboren bij het Horizon College om in een bedrijf te gaan lesgeven.’’ Dat werd het ’Business Bootcamp’, waar leerlingen voor de opleiding tot ondernemer in de detailhandel ruim twee weken werkten in en vanuit het kantoor van Baanbereik in Zwaag. Verschillende ondernemers werkten hieraan mee.
Vorig jaar werden ideeën gepresenteerd zoals een wc-bril die met een voetpedaal te bedienen was, een pen die teksten scant waardoor het niet nodig is zelf te typen en - best beoordeeld door de jury - een app waarmee je kledingstukken kunt scannen en direct een verkooppunt vindt om het gewenste kledingstuk online te bestellen. ,,Geweldig idee, maar het vergt nog wel wat onderzoek voor je ermee kan doorgaan’’, stelt Bakker.
Make-up
Een aantal van de producten die vorig jaar zijn bedacht door leerlingen, is wel daadwerkelijk in de verkoop. Een voorbeeld is het Make-it Board, een magnetisch bord waarop dames hun make-up met behulp van stukjes magneetband overzichtelijk kunnen bewaren.
De Safe Cap, een plastic kapje met dop dat precies past op een drankblikje, waarmee dit makkelijk en veilig af te sluiten is, werd verkocht voor een euro per stuk. Sinds gisteren zijn de laatste 500 in de uitverkoop, omdat het project wordt afgesloten.
Zowel het bord als de cap waren ontwikkeld door leerlingen van het Horizon College. Maar ook het Martinus College in Grootebroek maakt er - al jaren - werk van. Andere scholen die dit jaar meedoen zijn D’Ampte en OSG Westfriesland in Hoorn en RSG Enkhuizen.