Italië

nhd Administrator

Op vakantie in Noorwegen kwamen we een Italiaans stel tegen. Op de achterruit van hun auto hing een flinke poster, waarop ze zich verontschuldigden voor hun regering en nadrukkelijk lieten weten dat zíj níet op Berlusconi hadden gestemd. Geliefd en gehaat. Zelden was het zo van toepassing als op deze premier, die er met zijn strakgetrokken hoofd inmiddels net zo onwerkelijk uitzag als hij zich gedroeg. Er stonden zowaar nog fans hem toe te juichen, toen hij zijn ontslag indiende. Terwijl in de menigte vloekende tegenstanders treffend werd opgemerkt dat de laatste dictator rond de Middellandse zee eindelijk was gevallen.

Senator Mario Monti moet een nieuw kabinet vormen. Dat Italië door de financiële crisis loodst en vervolgens probeert Berlusconi's politieke erfenis op te ruimen. Een erfenis met bijvoorbeeld de beschamende wetgeving, die diende om de rommelende premier uit de cel te houden. Maar bovenal moet Italië onderzoeken hoe wordt voorkomen dat nogmaals een mediamagnaat met zijn macht over televisie de publieke opinie manipuleert.

De zelfverklaarde heilige Berlusconi maakte met zijn escapades een heel land ongeloofwaardig. 't Is aan Monti om de wereld weer duidelijk te maken dat Italië een van de grootste economieën is. Hopelijk doet hij dat snel, zodat ook morrend Nederland begrijpt hoe onzinnig het is terug te verlangen naar de gulden. Nederland, dat nu luidkeels loopt af te geven op Italië als een land waar ze potverteren en veel te jong met pensioen gaan. Terwijl veel Italianen 't moeten doen met een armetierig salaris, waarvoor Hollanders hun neus ophalen. En vroeg met pensioen? Hoezo? De Italiaanse president is 86!

Peter Hovestad

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.