Wisselende prestaties toneelclub Beemster

Faralda Houthuijsen
Middenbeemster

Rutger heeft een aantal vrienden overgehaald om in zijn bedrijf te investeren. Wanneer hij vertelt dat hij failliet is, gaan zij daar allen op hun eigen manier mee om. Merel kan bijvoorbeeld het leven niet meer aan en pleegt zelfmoord. Zij heeft als laatste wens dat de hele club een jaar na haar overlijden een dvd bekijkt die zij van zichzelf maakte. Die zorgt voor heel wat beroering.

Paul Haenen schreef deze komedie met een zwart randje. Alle spelers van Toneelvereniging Middenbeemster zijn gedurende vrijwel het hele stuk op het toneel. Mooi is dat de verschillende huizen waar zij zich bevinden op toneel door elkaar lopen. Zo kan de man van de één aan tafel zitten met de vrouw van de ander. Er wordt leuk gespeeld met dit gegeven, zonder dat het verwarrend is.

De acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld. Toch lopen de acteerprestaties uiteen. Knap is bijvoorbeeld hoe Françoise de Gooijer minutenlang als de opgewekte spraakwaterval Anke kan ratelen. Tine Overeinder speelt haar rol mooi: met kleine gebaartjes en dribbelende tred is ze de zorgzame, naïeve Petra.

Anderen variëren te weinig in hun spel, waardoor de spanning ervan afgaat. Met name de prestatie van Astrid Leeuw, die als Merel is gefilmd, laat te wensen over. Ze lijkt nogal emotieloos - wat zou kunnen passen in het beeld van een depressieve alcoholiste -, maar legt wel nadrukken op rare plaatsen in woorden en zinnen die iets anders doen vermoeden.

De vereniging is blij met de zaal bij de golfbaan, maar het publiek denkt daar anders over. De tribune loopt namelijk niet steil genoeg op, waardoor rijen verder naar achteren, het decor (banken, stoelen, tafels) amper kunnen zien en ook het (vele) zittende spel moeten missen. Jammer.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.