Elfhonderd bellers op ’Cholesterol-lijn’ ziekenhuis

Bloedmonsters in het lab.
© Foto Noordwest
Alkmaar

De ’cholesterollijn’ van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar is gisteren door ongeveer 1.100 patiënten gebeld. Aanleiding: de brief die zij op ontvingen over de te lage cholesterolwaarden die aan hun bloedmonsters is gehangen.

Het ziekenhuis maakte maandagmiddag bekend dat het laboratorium in de periode november 2016 - april 2017 veertigduizend bloedmonsters te lage cholesterolwaarden heeft toegekend. Patiënten kregen daardoor een positiever beeld van hun levensstijl en -in circa zesduizend gevallen- wellicht een lagere dosis medicijnen voorgeschreven dan ze eigenlijk zouden moeten hebben.

De oorzaak was een verkeerd afgesteld meetapparaat. In april werd de fout ontdekt, waarna in stilte een grote operatie begon om alle betrokken patiënten en hun huisartsen te informeren. Het incident werd gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Alle huisartsen in de regio kregen eergisteren een overzicht van al hun patiënten met een herberekening van de cholesterolwaarden.

Dinsdag viel op 36.000 adressen een brief van het ziekenhuis op de mat. Tegelijkertijd werd een telefoonlijn opengesteld (072-5483333). Bij de brief ging een lijst met ’meest gestelde’ vragen, maar toch bleken veel mensen behoefte te hebben aan telefonisch contact. ,,De meest gestelde vraag is naar de reden waarom ze de brief hebben gehad’’, zegt woordvoerster Sanne van Hoolwerff.

Wegschaal

Het is als een weegschaal die zegt dat je lichter bent dan je werkelijke gewicht. Het geeft je onterecht een blij gevoel. En je huisarts geeft je daardoor onterecht minder medicijnen dan je nodig hebt.

Zo ging het een half jaar lang met de cholesterolwaardes die in het Alkmaarse laboratorium van Noordwest aan bloedmonsters is toegekend. Oorzaak: een verkeerd afgestelde machine.

Wat het opleverde: een gemiddelde afwijking van zeven procent bij het ’totaalcholesterol’ maar een negatieve afwijking van 10 tot 20 procent bij de LDL-waarde (in de volksmond het ’ slechte cholesterol’).

Vragen voor Noordwest-woordvoerder Sanne van Hoolwerff.

Is een afwijking van 10 tot 20 procent niet verontrustend groot?

,,De afwijking ligt binnen de marge die kan komen door omstandigheden als het moment van de dag dat er geprikt wordt. Het is dan ook geen verontrustend groot verschil. Hierdoor is het ook niet op individueel niveau te constateren.’’

Zijn er extreme uitschieters qua cholesterolmetingen voorgekomen?

Nee, het betreft een geringe afwijking.’’

Wie stelt de apparatuur af en hoeveel apparaten zijn er?

,,Wijzelf. Het betreft de instelling van één bepaling op één apparaat. Wellicht ook nog goed om te weten dat we dagelijks meerdere controles op de apparatuur doen. Deze afwijking viel echter binnen de marge waar ik het net over had.’’

Wie kwam op het idee om de resultaten naast elkaar te leggen waardoor de afwijkende lijn begon op te vallen?

,,Huisartsen kijken op praktijkniveau naar cholesterolwaarden. Bij hen begon de afwijkende lijn op te vallen.’’

Is er al een reactie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg?

,,De procedure is dat de melder (wij in dit geval) twaalf weken de tijd heeft om een analyse op te leveren van hetgeen gemeld is. Daarna zal de IGZ met een reactie komen.’’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg liet gistermiddag weten dat ’contact gelegd wordt met de betrokken zorgaanbieders’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen