Eis anderhalf jaar voor Helderse deelnemer oplichtersbende

Eis anderhalf jaar voor Helderse deelnemer oplichtersbende

Redacteur Den Helder
Den Helder

Voor zijn, volgens hem 'kleine', bijdrage aan grootschalige oplichting door een bende moet Nieuwedieper Ricardo G. uit Den Helder anderhalf jaar gevangenisstraf krijgen, aldus het openbaar ministerie. Verenigingen en stichtingen in het land zijn voor een half miljoen euro gedupeerd.

Nieuwedieper G. (25), Virginia E. (34) uit Amsterdam en Furgil R. (34) uit Diemen zouden minstens een jaar aan phishing hebben gedaan. Dat is hengelen naar vertrouwelijke financiële data. Het vrouwelijke bendelid deed zich voor als Kim van der Weide van SNS-bank, ABNAmro of Rabo. Ze belde de penningmeester van een sport- of buurtvereniging, parochieraad of ouderenbond in een slaperig dorp en ontfutselde hem met wisselende smoezen de inlogcodes voor internetbankieren. Snel werd de club- en soms de privérekening leeggetrokken.

Dat geld was overgeboekt naar bankrekeningen van katvangers, geronseld door G. en R. Zo schakelden ze In Den Helder junks in, die voor wat euro's dan wel onder bedreiging meewerkten aan de witwasoperatie.

Sommige clubs raakten tienduizenden euro's kwijt, een benadeelde zelfs 74.000 euro. In totaal is bij rond 100 verenigingen en ideële stichtingen 1,4 miljoen euro afgeschreven.

Twee drugsgebruikers uit Den Helder moesten begin februari van dit jaar bij een bank in hun woonplaats 4300 euro opnemen en pinnen. Bij de Helderse BCC kochten ze vier Ipads, terwijl G. hen in de gaten hield. Wat zij niet wisten, was dat de politie ook aanwezig was. Even later waren alle verdachten gearresteerd.

De uitspraak is over veertien dagen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.