André Rieu en Prinsengracht ineen

Dirigent Lieuwe de Jong. Foto Faralda Houthuijsen

Faralda Houthuijsen
Medemblik

Het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest presenteert zaterdag 8 augustus ’Oosterhaven Classic’. Gastoptredens zijn er van Marco Bakker en Ivana Goncalves da Costa. Aanvang is 20 uur aan de Oosterhaven te Medemblik.

Dirigent Lieuwe de Jong heeft een flinke lijst namen van bekende Nederlanders die hij in de afgelopen tien jaar met zijn Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest (NHJFO) mocht begeleiden. Alleen al het afgelopen jaar waren er Ernst Daniël Smid, Charly Luske en Karin Bloemen. Komend weekeinde wordt Marco Bakker aan de reeks toegevoegd.

Het NHJFO is een fanfare met muzikanten tussen de 14 en 25 jaar oud. ,,Het mooie is dat hoewel goede muzikanten afzwaaien en er nieuwe, jonge bij komen, de kwaliteit niet naar beneden gaat. In tegendeel!’’, constateert De Jong.

Leden moeten ook lid zijn van een lokale muziekvereniging, want de opzet is om spelers te behouden voor het (ama-teur)circuit. De Jong laat hen kennismaken met een breed repertoire - ook als het ze in eerste instantie niet bevalt. ,,Met Ramon van Engelenhoven speelden we ’Rhapsody in blue’ van Gershwin’’, illustreert hij. ,,Dat vonden ze niet leuk om te spelen, maar ik heb ze verteld dat het een heel bijzonder stuk is: de overgang van klassieke muziek naar de moderne muziek. Toen waardeerden ze het meer.’’

Waterweken

Zaterdag speelt het NHJFO in het kader van de Waterweken in Medemblik. ,,We spelen op twee pontons en het is de bedoeling dat daar bootjes omheen varen, zoals bij het Prinsengrachtconcert. Ze willen een beetje een klassiek concert à la André Rieu: meezingen en meedeinen.’’ Toch is er veel variatie in het programma. De Jong maakte zelf een bewerking van Bachs ’Toccata in d-mineur’ (’zoals Ekseption eind jaren zeventig klassieke thema’s in een modern jasje stak’). Ook Offenbachs ’Orfeo ed Euridice’ komt voorbij. ,,Dit jaar spelen we voor het eerst een stuk dat origineel voor blaasmuziek is geschreven: ’Goddess of fire’ van Reineke. Vanwege de impact die het heeft, zeker als ik het verhaal erbij vertel, durf ik het wel aan.’’ Na een pauze brengt de fanfare haar publiek in Mediterraanse sferen.

Verschillende solisten treden voor het voetlicht, uit eigen gelederen en van buiten. Zo speelt Astrid Boekel ’Pequena czarda’ en Carola Stam ’La virgen de la macarena’. De Medemblikse Ivana Goncalves da Costa zingt een tweetal musicalliederen en ze gaat in duet met Marco Bakker in ’All I ask of you’ uit Andrew Lloyd Webbers ’Phantom of the opera’. De bekende bariton staat garant voor het gewenste ’meezingen en meedeinen’ met nummers als ’Old man river’, ’Edelweiss’ en ’La donna è mobile’.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen