Recessie raakt ingenieursbranche hard

© HSPublicity

Voor de advies- en ingenieursbranche is het afgelopen jaar een tijd geweest met minder werk, dalende omzetten en lagere winstverwachtingen. Uit het meest recente conjunctuuronderzoek van branchevereniging NLingenieurs blijken vooral de omzetten in de utiliteitsbouw, installatie-advisering en ruimtelijke ontwikkeling sterk onder druk te staan.

Deze deelsectoren worden alle geraakt door het ineenstorten van de woning- en kantorenmarkt, wat ook (indirecte) gevolgen heeft voor andere deelsectoren. Voor de bouwsector in zijn totaliteit wordt in 2012 geen verbetering verwacht, zoals ook het ING Economisch Bureau vorige week constateerde.

Twee jaar crisis heeft ingrijpende gevolgen voor de werkgelegenheid in de advies- en ingenieursbranche. Vooral binnen het grootbedrijf (bureaus met meer dan 250 fte personeel) was dat het geval. Deze trend zal zich naar verwachting in het komende kwartaal en over 2012 als geheel voortzetten. Alleen de kleinere bedrijven verwachten de personeelssterkte in 2012 op hetzelfde peil te kunnen houden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.