Eerste boek Zaandamse theatermaker Peter van Roermund

José Pietens
Zaandam

Op een middag in 2008, vlak voor de zomervakantie, fietste Peter van Roermund door de stad. ’Als een bliksemschicht’ schoot een compleet verhaal door zijn hoofd; dat van Terra Fabula, waarvan het eerste deel nu in de boekwinkels ligt.

Van Roermund (1974) fietste direct door naar huis. „Bang om het verhaal te vergeten. Ik begon meteen met schrijven en ging door tot het uit mijn hoofd was. Dat was zes weken later, aan het eind van de vakantie.”

De theatermaker en – docent, geboren en getogen in Zaandam, legde het manuscript terzijde. Te druk met lesgeven en zijn theaterwerk. Bovendien had hij niet per se de ambitie om een boek uit te brengen. Hij wilde ontdekken wat de verschillen zijn tussen het schrijven van toneelteksten en proza. „Louter voor mijn eigen plezier ben ik ermee begonnen.” Jaren later ging hij verder met het verhaal en benaderde Zilverbron, onderdeel van uitgeverij Zilverspoor. „Een hele bekende op het gebied van genreauteurs van Nederlandse bodem. Zij investeren echt in hun schrijvers, begeleiden en ondersteunen hen. Ik hoopte op wat tips, maar redacteur Cocky van Dijk zag er meteen iets in.”

Wat volgde was ’een lang traject, maar heerlijke leerschool’. Tot diep in de nacht schaven en herschrijven, alle vrije dagen gingen eraan op. Zijn verhaal is zo veelomvattend, dat het niet in één boek past. ’De boeken van Terra Fabula’ bestaan uit acht boeken, opgedeeld in vier tweeluiken. „De eerste vier delen worden zeker uitgegeven, ik werk nu aan het zesde boek.”

In debuut ’Het vergeten koninkrijk’ wordt de wereld van Terra Fabula (’Het land van verhalen’) geïntroduceerd. Van Roermund doet dit onder het pseudoniem professor Peter DeWillis. Onderdeel van de beleving; de professor is een van de erfgenamen van de Kroonkinderen van het koninkrijk.

Reizen

De serie - voor lezers vanaf tien jaar - volgt hoofdpersonen Martha en William op hun reizen over de hele wereld in verschillende tijdsgewrichten. Veel tijd besteedt Van Roermund aan de feiten. Terra Fabula mag dan een fantasieverhaal zijn, elk detail uit de echte wereld moet kloppen. „Het eerste boek begint bijvoorbeeld in 1897 in het British Museum in Londen. Daar heb ik een museumplattegrond uit dat jaar bij gezocht; om zeker te weten dat alle stukken die zij zien, er toen ook al stonden.”

Onvoorstelbaar, zegt hij, wat er allemaal in museumarchieven ligt en hoe bereidwillig museummedewerkers zijn in het achterhalen en delen van kennis. Inmiddels heeft hij een boekenkast vol achtergrondinformatie. „Als kind al liep ik de bieb uit met stápels boeken over archeologie en geschiedenis.”

Een nog grotere interesse had hij voor toneel. „Op mijn vijfde keek ik met mijn ouders naar een voorstelling in De Lelie op de Zaanse Schans. In die volle zaal bleef ik keihard roepen: ’Dat wil ik ook’. Tien jaar later had ik mijn eerste rolletje in ’Het belang van ernst’ bij Toneelgroep Rhetorica in Zaandam. Na de middelbare school begon ik met de toneelschool; maar daarvoor vond ik mezelf te jong. Ik ging Londen ontdekken, dook het theaterleven in, volgde workshops. Ook werkte ik bij Galerie De Gang op de Zuiddijk in Zaandam. Pas op mijn 24e meldde ik me voor de opleiding theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool der Kunsten.”

Als theatermaker spoort hij acteurs aan hun fantasie te gebruiken. „Met ’Terra Fabula’ wakker ik nu mijn eigen fantasie aan. Ongegeneerd heb ik alle sluizen opengezet en me laten inspireren door alles wat me als kind fascineerde en nog steeds fascineert. Archeologie, geschiedenis, theater, kostuums, foto’s. Álles. Dit boek is een ode aan mijn eigen kinderfantasie.”

Boek

’Het vergeten koninkrijk’(€18,95). Peter van Roermund en andere auteurs van Zilverbron zijn 22 mei van 14-17 uur in boekhandel Scheltema (Rokin 9, Amsterdam) voor een signeersessie en workshops.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.