Democratisch Zaanstad: kraakpanden direct ontruimen

Zaanstad

Democratisch Zaanstad (DZ) stelt na de ontruiming van gebouw OVB het gemeentelijke gedoogbeleid ten aanzien van kraken weer ter discussie.

Het gebouw aan de Botenmakersstraat werd vrijdag ontruimd door 24 ME’ers en acht andere politie8 agenten. Om het gebarricadeerde pand binnen te komen, moest de politie een gat in het dak zagen. Ook daarna kostte het politie de nodige moeite om de verschillende ruimtes te bereiken. Volgens een eerste schatting van de gemeente bedraagt de schade een ton. De drie krakers - twee Polen en een Nederlander - lieten zich rustig arresteren en zijn vrijdagmiddag met een dagvaarding op zak heengezonden.

DZ vraagt waarom de gemeente het zo ver heeft laten komen en het gebouw niet direct al bij de kraak vier jaar geleden heeft ontruimd. Ook vraagt DZ of de gemeente het kortgeleden gekraakte restaurant Kota Radja aan de Westzijde gaat ontruimen. ’Is het niet uw plicht om de eigendommen van onze burgers en van de gemeente te beschermen tegen wederrechtelijk gebruik?’

DZ is verklaard tegenstander van het geldende gedoogbeleid. Zaanstad maakt van het sinds 2010 geldende kraakverbod geen prioriteit. De gemeente gaat ervan uit dat het tot leegstand leidt als er elke keer automatisch wordt ontruimd. De gemeente werkt alleen mee aan ontruimingen als er echt plannen zijn met een pand.

DZ probeerde in 2012 ook al, samen met de VVD, aan het gedoogbeleid te morrelen. Burgemeester Faber wees toen op de goede verstandhouding met de krakers, die in de regel vrijwillig vertrokken zodra er een bouwplan was. Zodra er ME en geweld aan te pas komt, heeft Zaanstad een veel groter probleem, zei de burgemeester toen.

In het verleden verlieten de krakers bijvoorbeeld vrijwillig het sportfondsenbad in Zaandam. Bij de ontruiming van bioscoop ’t Saentje in 2011 lieten ze zich wel door de politie uit het gebouw halen.

Krakers verklaarden vrijdag zich dit keer zo sterk tegen ontruiming te verzetten omdat ze niet geloven dat er snel iets gebeurt met het gebouw.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen