Herstelwet moet hersteld worden

Zaandam

Het college is met de plannen voor het Hembrugterrein door het oog van de naald gekropen. De Raad van State heeft onlangs een streep gezet door de crisis- en herstelwet: soepelere regels van het Rijk, op basis waarvan het Hembrugterrein ontwikkeld zou moeten worden.

In het Gelderse Culemborg is gebruik gemaakt van deze crisis- en herstelwet. Een gebied kan worden aangewezen als experiment binnen de crisiswet, zodat overheden en bedrijven van de planologische- en milieuregels mogen afwijken als de ontwikkeling maar leidt tot het bestrijden van de economische crisis. De Raad van State heeft die aanpak in Culemborg nu afgewezen, zo meldt het college aan de gemeenteraad. In het uitvoeringsbesluit bij de crisiswet had de minister moeten bepalen van welke planologische en milieuregels mag worden afgeweken en voor welke periode. Dat heeft de minister Schultz van Haegen nagelaten. Daardoor is een streep door het experiment gegaan. De minister moet de wet nu repareren.

Het is een geluk bij een ongeluk dat de plannen met het Hembrugterrein, waar creatieve bedrijvigheid en woningbouw moet komen, nog niet zo ver zijn. Volgens het college komt de reparatie van de wet nog ruim op tijd en lopen de plannen met het Hembrugterrein geen gevaar. Dat plan zal in 2017 klaar zijn. Het college heeft van het ministerie begrepen dat de wet rond de zomer dit jaar hersteld is.

Project-directeur Bas Boeker van het Hembrugterrein is gerustgesteld. ,,We zijn wel door het oog van de naald gekropen, want wij waren nog niet zover met de plannen als in Culemborg. Daar zullen ze echt een probleem hebben. Voor onze planning heeft het geen gevolgen als de wet op tijd gerepareerd is. Het gaat om een vrij technische fout.’’

In Culemborg ligt de ontwikkeling van de spoorzone met de komst van een supermarkt en de herontwikkeling van een meubelfabriek nu stil.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons