'Aandacht Werkt': 'Niet kijken naar beperking' [video's]

Merijn Burger (17) bij Bejo Zaden.© Foto Paulo Ramler

Rowan Benschop (21) bij lunchroom Hoffies.© Foto Paulo Ramler

1 / 2
Redactie Helderse Courant
Den Helder

Jongeren met een leerachterstand toch een voorsprong bieden. Dat is waar het project ’Aandacht Werkt’ om draait. Een samenwerking tussen de directies van praktijkschool De Pijler, het Linie College, De Spinaker, Molenduin en het praktijkonderwijs Regius College Schagen.

Het doel: de regionale arbeidsmarkt erop attent maken dat er juist een plek voor deze leerlingen moet zijn. Zo werkt de 21-jarige Rowan Benschop uit Julianadorp inmiddels in zijn woonplaats bij lunchroom Hoffies. ,,In juni zit ik hier al twee jaar. Ik heb eerst een half jaar stage gelopen. Dat ik deze kans heb gekregen, is echt heel mooi’’, aldus de oud-leerling van het Linie College. ,,Het is super belangrijk dat wij deze mogelijkheid krijgen. Er moet niet worden gekeken naar uiterlijk of beperkingen.’’

Het gaat Merijn Burger (17) uit Nieuwe Niedorp ook voor de wind. Naast vier werkdagen bij Bejo Zaden in Warmenhuizen, zit hij één dag op het Regius College. Hij werkt liever. ,,Vind ik heerlijk. Vooral in de zomermaanden als we weer buiten mogen werken’’, zegt hij. ,,Het is goed dat dit project er is. Denk ook dat het werkt. Ik heb het idee dat een hoop jongeren er op school een zooitje van maken. Zij moeten werken, doen wat ze leuk vinden.’’

Hoewel er al langere tijd sprake is van de samenwerking tussen deze scholen uit de Noordkop, moeten bedrijven er met dit project nog specifieker op attent worden gemaakt. Dat gebeurt met twee promotiefilmpjes die donderdagavond worden gepresenteerd op het Linie College in Den Helder.

,,Werkgevers hebben geen goed beeld van wat deze jongeren voor hen kunnen betekenen. We zoeken verschillende branches op en brengen het project aan de man’’, legt Marcel van Hesselingen namens de directies uit. Voor Rowan en Merijn gaat het de goede kant op. ,,Iedere dag leer ik wat, soms ook van mijzelf. Zoals het nu gaat, is het mooi’’, sluit Rowan af.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.