Cursus ’Derps’ op Visserijdag

Hans Brandsma
Egmond aan Zee

Na een grijze start brak de zon zaterdagmiddag door en was het goed toeven op het strand tijdens de twintigste editie van de Visserijdag in Egmond aan Zee.

Met een bittertje in de hand bekijken de bezoekers de Egmonder Pinck. De replica van het schip uit de zeventiende eeuw is door vrijwilligers in drieënhalf jaar gebouwd en werd in 2007 gedoopt. De boot ligt voor de gelegenheid op het zand, maar er wordt ook mee gevaren.

In het dorp zit een vissersgezin in klederdracht nieuwe netten te breien. Buiten hun nagebouwde huisje wappert de schone was aan de lijn.

De Visserijdag is een dag van de tradities, maar sommigen gaan ook met hun tijd mee. Aan een kraam met schilderijen van zeetaferelen hangt een T-shirt met ’Praat Derps met me’ erop, een verwijzing naar de nummer-1 hit ’Parijs’ van zanger Kenny B (waarin de tekst ’Praat Nederlands met me’ wordt gezongen).

Spoedcursus

Wie het taaltje van Egmond aan Zee niet machtig is, kan terecht bij meester Kos (50). In de Smidstraat, tussen de rookwalmen en geur van vis, geeft hij een spoedcursus ’Derps’. In zijn stal staan vier tafels en stoeltjes en een groot ouderwets schoolbord. ,,Ik ga jullie nu wat verkleinwoorden leren’’, zegt Kos tegen zijn jonge leerlingen. ,,Wat is landje in het Derps?’’ Een oudere dame schuifelt langs het klasje en zegt meteen ’een lankie’. ,,Heel goed mevrouw’’, lacht Kos. Aan het einde van de les krijgen de kinderen een heus certificaat. ,,Ik vond het heel interessant omdat veel woorden en klanken anders zijn’’, zegt Maddox (9). Ze komt zelf uit Zaandam maar gaat ieder weekend naar hun strandhuisje in Egmond. ,,De verhalen van de piraat zijn het leukst en de brandweerauto’’, vertelt Jules (7). Haar zus knikt instemmend.

Op het Pompplein wordt ondertussen met de shanty- en smartlappenkoren meegezongen, -geklapt en -gedeind. Bij de stand van een reisbureau is Loes Scheen (66) druk bezig met het vouwen van een papieren vliegtuigje. Als het projectiel in het visnet achteraan de stand belandt, maakt ze kans op een prijs. Het vliegtuig scheert er net naast. Scheen komt al vanaf 1995 naar de Visserijdag. ,,Het is een volksgebeuren. Een keer per jaar is alle traditie gebundeld en komen mensen van heinde en ver. Ik hou van folklore.’’

Het leek er even op dat de twintigste Visserijdag de laatste zou worden. Scheen: ,,Gelukkig zijn er een aantal jongeren opgestaan die de pittige organisatie volgend jaar op zich te nemen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.