Hendrik en Haagse bluf

Leonie de Vries
Julianadorp

Noord-Holland telt wel duizend restaurants. Zoek dan maar eens uit waar je het lekkerste eet?! Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Vandaag Effe in ’t dorp  in Julianadorp. Het resultaat: 8-.

Prins Hendrik, gemaal van koningin Wilhelmina, was culinair bepaald geen onbenul. Wat maar weer wordt bewezen door zijn uitspraak dat-ie het niet leuk vond ’overal voor spek en bonen bij te staan’.Hij hield ook van de jacht en het jagersmaal, wat onze brave Hendrik de bijnaam Zwijnen Heintje opleverde. Maar laten we eerlijk zijn, hij was ook gek op water. Om op te varen dan, wat hem in het eerste kwart van de vorige eeuw tot beschermheer van het reddingswezen maakte. Sterker, het was Prins Hendrik die in de vroege jaren dertig het onderkomen van de strandbrigade in Julianadorp opende, waar thans restaurant Nogal Wiedus zit. Was daar dan strand, hoor ik jonge Nieuwediepers denken? Wel volgens Noordkophistoricus Jan T. Bremer, iets minder jong tenslotte, die erop wijst dat de aanleg van de Afsluitdijk de stroming van de zee zo heeft veranderd dat het strand van ooit is weggespoeld.Bremer meldt eveneens dat Zwijnen Heintje niet alleen van water hield (en van vrouwen, doch dat terzijde), maar ook van wijn. Daarvan getuigt een anekdote rond zijn borstbeeld dat in 1935, een jaar na zijn overlijden, door Koningin Wilhelmina zou worden onthuld. Want op de ochtend van de onthulling moesten werklui van de gemeente nog als een gek aan de gang met spons en Vim, omdat een of andere drollenbak in de nacht ervoor de neus van de arme prins in de rode menie had gezet...Dat is alleen al reden genoeg voor een mooi portret van Hendrik op de schoorsteenmantel van Effe in ’t dorp te Julianadorp, dat bovendien in het onderkomen van het oude café-restaurant Prins Hendrik zit! Sinds de zomer van vorig jaar om precies te zijn. Christa en Frans Laan, bekend uit de makelaardij maar tevens van Stadscafé Effe in Den Helder, hadden als oud-Julianadorpers al langer een oogje op het pand. Dus toen het vrijkwam waren zij er als de spreekwoordelijke kippen bij, om er een heel vriendelijke eetgelegenheid van te maken. Werkelijk prachtig behang aan de wanden en een paars druppelplafond, een olijke nephaard (met dat portret dus) én de oude stamtafel van weleer (’waaraan een eeuw lang grondakten zijn getransporteerd’ – hier spreekt makelaar Frans) maken een fraai interieur. Moeder Christa en dochter Sammy-Jo doen de even vrolijke als verzorgde bediening en chef-kok Mark van der Bij en zijn maatje Max doen de rest.Zoals? Zoals een salade van gegrilde groene asperges met serranoham en gepocheerd ei (8,25 euro). De gemengde sla die de basis vormt is fris en vers, met een lekkere dressing die naar specerijen neigt. De ham, in krullen als was het een tête de moine (een ’monnikskop’ dus, een klein rond kaasje uit Zwitserland, dat je met een speciaal molentje – een girolle – in rozetjes schaaft) is best, maar het gepocheerde ei is helaas ijskoud. Vooraf gemaakt dus, omdat à la minute pocheren heikel is. Da’s echter wel jammer, want zo zijn de asperges de enige warme (of liever: lauwe) component.Heel leuk en lekker blijkt de kaassoep met garnaaltjes (5,95), die desgewenst in een stevige bol van bruinbrood wordt geserveerd. Goed op smaak is de soep, terwijl de schaaldiertjes een beet geven. Naarmate de binnenkant van de bol weekt in het vocht kun je het brood wegschrapen, waarmee het op kaasfondue begint te lijken. Erg geslaagd.Dat geldt minder voor de zwarte tagliatelle met kabeljauw en gerookte zalm, in een saus van kreeft. De smaken zijn goed (ofschoon wat meer zuur wenselijk is) maar de textuur van álle componenten is zacht, waardoor de creatie geen beet heeft. Een uitgebakken, knapperig plakje Zeeuws spek (ook een rooksmaak, dan kun je die zalm weglaten) zou wonderen doen. Maar dat wist Mark al, want zo had-ie het voor de volgende kaart bedacht.Het is te hopen dat zijn ’dorpse bluf’ van geslagen eiwit, frambozensaus en vanille-hangop (6,50) daar op blijft staan. De variant van Haagse bluf – genoemd naar de air die menig Hagenees zich aanmeet – is weliswaar zwaar, maar de hangop erin is top. Trouwens, woonde Prins Hendrik niet in Den Haag?Jurriaan GeldermansEffe in ’t dorp,Loopuytpark 10 Julianadorp,0223 – 646615 www.stadscafe-effe.nl  Voor reacties en tips:overdetong@nhd.nlArchief: www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/extra/overdetong/

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.