Waterlandse schakers dingen eindelijk mee om hoofdprijs Medi-Ma jeugdtoernooi

Warner de Weerd
Purmerend

Na pakweg tien jaar leek het Purmerendse Medi-Ma jeugdschaaktoernooi donderdag eindelijk weer een winnaar uit de regio Waterland te krijgen. Uiteindelijk ging toch weer een ’vreemdeling’ met de hoofdprijs vandoor. Sam van Dongen van schaakclub Promotie uit Zoetermeer won de digitale camera ter waarde van enkele honderden euro’s. Voor Sandro Gaeta van de organiserende schaakclub Eggert Purmerend en Sven Damen van Aris de Heer uit Middenbeemster resteerde de gedeelde tweede plek.

Beide Waterlandse talenten finishten in de hoofdgroep op vierenhalf punt uit zeven partijen. Dat was een vol punt minder dan de toernooiwinnaar, maar die maakte pas in de laatste ronde het verschil: de drie spelers stonden na zes ronden namelijk nog op gelijke hoogte.

Concentratieverlies

De start van het toernooi, dat 79 deelnemers kende, was voor de veertienjarige Damen, die zijn eerste vier partijen wist te winnen. Vervolgens wipte Gaeta over hem heen door de Beemsterling in een onderling duel te verslaan. Waar Damen talent heeft voor positioneel spel - het op basis van spelinzicht overspelen van de tegenstander - is de achttienjarige Gaeta vooral een goede verdediger. En als de tegenstander dan even niet oplet, slaat hij toe. Dat concentratieverlies kostte Damen een loper en de partij. Een ronde later toonde hij mentale weerbaarheid door vanuit verloren positie Van Dongen op remise te houden.

De dertienjarige speler uit Zuid-Holland was veruit favoriet om het toernooi te winnen, maar was tegen Charles Molin van de Amsterdamse vereniging Caïssa in ronde vier tegen een ongelukkige nul aangelopen. In de slotfase van het toernooi bleek dat Van Dongen veel vaker om de prijzen heeft gespeeld dan zijn twee concurrenten. Gaeta was al in ronde zes zijn zenuwen niet de baas en speelde een draak van een partij tegen de Hoornse speler Martijn de Wit. Ook in de finaleronde tegen Van Dongen was de Purmerender geen moment zichzelf: hij gaf zomaar een stuk weg en verloor. Medekoploper Damen overkwam hetzelfde tegen Julian de Boer uit Noord-Scharwoude, waardoor Van Dongen de eindzege in de schoot geworpen kreeg.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen