Website over razzia Beverwijk is ’archiefwaardig’

Bart Vuijk
Beverwijk

De website www.razziabevewrijk.nl van de Stichting 16 april 1944 is door de Koninklijke Bibliotheek (KB) bestempeld als digitaal erfgoed.

De KB heeft aan beheerder Cor Bart laten weten dat de website wordt ’gearchiveerd’ en voor de lange termijn wordt bewaard.

De Koninklijke Bibliotheek legt in een e-mail aan Cor Bart uit wat hiermee wordt bedoeld. Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet meer op papier verschijnt, en die soms als gevolg van de grote ’omloopsnelheid’ het risico lopen om voorgoed verloren te gaan. Unesco heeft al in 2003 bepaald dat sommige websites als digitaal erfgoed behouden dienen te worden. Het bewaren van de informatie op deze websites is voor gebruik door de huidige, maar ook door toekomstige generaties van groot belang.

Generaties

De nationale bibliotheek is verantwoordelijk voor het verzamelen en bewaren van in Nederland verschenen publicaties. Daar vallen ook dergelijke websites onder. De website razziabeverwijk.nl wordt nu dus in de collectie opgenomen, zodat toekomstige generaties de informatie kunnen blijven raadplegen, zelfs als door bijvoorbeeld technologische veroudering de website verloren gaat.

De Beverwijkse website wordt nu gearchiveerd en duurzaam opgeslagen. Dat begint op 17 maart. Daarna zullen regelmatig opeenvolgende versies in het archief worden opgenomen. Die versies worden beschikbaar gesteld aan iedereen, via de website van de KB.

Zie www.razziabeverwijk.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.