Windhoos laat spoor van vernieling achter in Hoogkarspel [update]

1 / 3
Internetredactie
HOOGKARSPEL

Een korte, intense windhoos heeft maandag aan het einde van de middag voor onverwacht veel schade gezorgd in en om Hoogkarspel. Over een afstand van een kilometer tussen de woonwijk Reigersborg Noord en De Gouw in de ruilverkaveling moet het heftig hebben gewaaid: hier smakte een bloemenkas tegen de vlakte.

De laatste ontstond bij het tuiniersbedrijf van de maatschap Stap. De kas maakte de indruk alsof iemand met een reuzenvuist op de constructie heeft geduwd. Dat alles was het gevolg van een serie heftige onweersbuien, die op dat tijdstip over Hoogkarspel trok. Die gingen gepaard met hevige regen en felle windvlagen. In de groenstrook tussen de woonwijk en de verkaveling waren bomen stuk gewaaid. Ook het metershoge reclamebord dat langs de Drechterlandseweg de verworvenheden van de woonwijk aanprijst, legde het af: het gevaarte lag vlak in de wegberm.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,Het moet een windhoos zijn geweest”, reageert Paul Heilig namens de brandweer Drechterland. Aan de nieuwbouwstraat de Karekiet in de wijk Reigersborg Noord was bij een woning een serie dakpannen over de nok gewaaid. het woonhuis aan de overkant ondervond behoorlijk wat schade hiervan. Ook hier was zelfs het daklood omgebogen door de kracht van de wind.

De blusgroep Hoogkarspel/Westwoud kreeg even later hulp van de hoogwerker uit Enkhuizen. Die overigens uit voorzorg eerst even naar beneden bleef, toen er in het begin van de avond weer een onweersbui overtrok. Een omgekieperde zeecontainer bij een bouwplaats verderop in de wijk-in-aanbouw gaf ook aan dat er een windhoos moet hebben langsgetrokken.

Verderop in de wijk, aan de Koolmees was ook enige schade aan de pannendaken te noteren. Aan de luwtekant van een woning leek het alsof rijen dakpannen door de wind eventjes omhoog waren gesmeten. Opmerkelijk is dat een fiks aantal pannen gespleten op de daken bleef liggen: ook een teken van de heftige windvlaag. Van het dak van een hoekwoning viel een fiks aantal dakpannen naar beneden. ,,Ik dacht nog, dat gaat lekker tekeer”, reageert overbuurman Wim Rijkhoff aan de Tuinfluiter. ,,Maar een paar seconden later werd het nog veel erger. En ik zag de dakpannen van de buren voor one schuifpui aan stukken vallen.”

In de achtertuinen schoven de tuinsets, planten en ook behoorlijk zware plantenbakken in de windvlaag van dat moment met een ruk aan de kant. ,,Niks bleef staan, het werd gewoon met een zwiep aan de kant gesmeten”, reageert Carolien Kok. Even later werd her en der in de wijk de eerste schade gerepareerd, mede door de inzet van enkele hoogwerkers van particuliere bedrijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Foto's Amoureus Media/Wesley Boots en Holland Media Combinatie/Martin Menger

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen